П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Листопада 2019

РЕФОРМИ ПІДГАНЯЮТЬ ДО ОБ’ЄДНАННЯ

Учорашня сесія Кам’янець-Подільської районної ради роз’яснила чимало питань, які турбують мешканців району. Зокрема, йшлося про децентралізацію, ремонт моргу та зміни, які стосуватимуться госпітальних округів, тощо.

Розпочали з нової крові. Тобто, визнали обраним депутатом Кам’янець-Подільської районної ради VII скликання Олександра ІЛАША, який був наступним за черговістю кандидатом у виборчому списку районної організації партії «БПП «Солідарність». Нагадаємо, ще у вересні рада достроково припинила депутатські повноваження Василя СУКАЧА, обраного від цієї ж партії, який став заступником міського голови.
Не обійшлося і без розподілу коштів. Обранці внесли зміни до бюджету, бо поповнився він на понад 200 тис. грн. Основну суму делеговано із бюджетів ОТГ та сільських рад на центр ПМСД, а також придбання матеріалів, обладнання та інвентарю для ЦРЛ.

ДІЙШЛО Й ДО МОРГУ

Багато питань у представників депкорпусу назбиралося до головного лікаря ЦРЛ Віталія ШЕВЧУКА, адже він представляв програму розвитку та удосконалення патологоанатомічної служби, а також відповідав на запитання колег-депутатів щодо змін у госпітальному окрузі.
– Вартість покращення умов роботи патолого­анатомічної служби, за станом на кінець 2016 року, складала понад 4 мільйони гривень. Це з кап­ремонтом приміщення, утепленням, внутрішніми роботами, обладнанням, – пояснює Віталій Іванович. – Патологоанатомічне відділення – це не тільки морг, це й робота з матеріалами, які надходять на обстеження після операцій, тощо. Для цього необхідне сучасне обладнання. На нього ми розраховуємо витратити півтора мільйона гривень згідно з табелем оснащення МОЗу. Також врахували благоустрій території навколо відділення.
Сподіваємося на фінансування бюджетів усіх рівнів. Знаємо, що місто не проти фінансувати нашу програму, готові на рівних умовах вкладати і в ремонти, і в оснащення. Звертаємося і до обласного бюджету, думаю, що й ОТГ не будуть осторонь, адже комунальний морг один на весь наш регіон.
Під одним дахом із патологоанатомічною службою працює й Службово-медична екпертиза, що перебуває на обласному балансі. Покращення умов праці їхніх працівників також в інтересах області, тому розраховуємо на співпрацю.
Щодо госпітального округу Віталій Шевчук пояснив, що вони перестають функціонувати в тому вигляді, в якому створювалися.
Натомість матимемо один госпітальний округ, який покриє всю Хмельницьку область.
Керуватиме ним, імовірно, заступник губернатора, котрий курує медицину. А ради делегуватимуть своїх членів до госпітального округу.

ТАКА МІНЛИВА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ

Неодноразово під час засідання депутат Микола ЖОГАН озвучував актуальне для мешканців району питання децентралізації:
– Кого ж до кого приєднають? Наші виборці запитують, а ми, обранці, не знаємо, що відповісти. Чи буде Довжоцька ОТГ? Ми з районного бюджету стільки грошей вклали в місцеву школу, адже сподівалися, що вона буде опорною у цій громаді. А тут ні ОТГ, ні, можливо, школи не буде, якщо Довжок об’єднається з містом.
Відповідь на його запитання дала перша заступниця голови Кам’янець-Подільської РДА Маріанна ВЕЛИКОХАТЬКО. Хоча й пояснила, що нині в питаннях децентралізації РДА вико­нує лише організаційно-методичну роботу.
– 26 листопада в області відбулася нарада, під час якої обласне керівництво, установи, що займаються формуванням громад і їх вивченням, обговорювали питання спроможності ОТГ. Роботу продовжили до 29 листопада. Це останній термін, який був запропонований органам місцевого самоврядування, аби ухвалити рішення щодо доб­ровільного об’єднання.
До 15 листопада діяв перспективний план району, який був затверджений ще 2018 року і передбачав 8 громад. У нас не були об’єднані лише Довжоцька та Орининська ОТГ. Але 19 листопада керівників районів Хмельниччини зібрали на нараду. Перед нею спрацював Центр розвитку громад і департамент фінансів області. Вони вивчали спроможність, бо єдина вимога сьогодні – громада має бути спроможною повністю забезпечувати функції, що були покладені на РДА, мати достатню кількість дітей і приміщення для опорної школи, що вміщувала б 250 учнів. Згідно з розрахунками, бачили цю перспективу так: до Жванецької ОТГ доєднували Колибаївську ОТГ і Завальську сільську раду, до Старо­ушицької ОТГ – Чабанівську сільраду, до Гуменецької ОТГ – Маківську ОТГ Дунаєвецького району. Кам’янець-Подільську міську ОТГ бачили в об’єднанні з Кам’янкою, Довжком, Рихтою, Слобідкою-Рихтівською і Кадиївцями. До Слобідсь­ко-Кульчієвецької йшли Княжпіль і Кульчіївці, які ще не були об’єднані, та Ки­тайгородська ОТГ. Оце нам показали такий план. Але виконувач обов’язків губернатора наголосив, що об’єднання може бути тільки добровільним, і гро­мади ще мали час перетасувати запропоноване.
Після цієї наради дещо змінилося, виникло багато суперечливих питань. І наскільки я знаю, до Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ дали згоду на приєднання Княжпіль, Кульчієвецька сільрада, Панівці та Кам’янка. До Довжка дала згоду на приєднання Рихтівська громада. Китайгородська ОТГ вирішила, що може сама функціонувати. Немає жодних рішень щодо приєднання ні від Колибаївської ОТГ, ні від Завалля.
Тобто, конкретну відповідь, якою буде карта ОТГ нашого району, поки ніхто на дає.