П'ятница, 29 Березня 2024 р.
20 Грудня 2019

БЮДЖЕТ-2020: БАЛАНСУЄМО НА ГРАНІ

Районні обранці перед святами подбали про справи буденні та 17 грудня провели позачергову сесію, на якій прийняли основний фінансовий документ – районний бюджет на 2020 рік.

Детально про його головні видатки, а також шляхи наповнення розповів начальник управління фінансів Кам’янець-Подільської РДА Олександр ФЕДИК:
– У порівнянні з 2019 роком, новий бюджет залишається практично незмінним. Його загаль­ні доходи з усіма субвенціями складатимуть 122 млн 972 тис. грн. Податкові надходження прогнозуємо близько 36 млн 550 тис. грн. Ріст складає лише 2,6%. Чому склалася така ситуація? Відповідно до розпорядження Кабміну, з 1 лютого скорочуються 50% працівників РДА і 20% колективу управління соціального захисту населення РДА. Відповідно зменшиться фонд оплати праці й будуть меншими надходження з податку на доходи фізичних осіб. Усіх, кого звільнятимуть, уже персонально попередили. Другим фактором впливу на податок на доходи фізичних осіб залишається сплата паїв від наших сільгоспвиробників. Близько 2 мільйонів гривень сільгоспвиробники на прохання селян виплатили наперед, і відповідно податки також. Тому досить ризиковано закладати доходи з цього податку збільшеними.
За словами Олександра Григоровича, скорочують і працівників районного ЦНАПу. Як наслідок – і податки центр заплатить менші, і заробить менше, адже та кількість людей, яка залишиться фізично, не зможе осилити всю роботу. Під загрозою закриття і комунальне підприємство «Надра Кам’янеччини», воно підпадає під дію закону, згідно з яким у межах «Подільських Товтрів» заборонене суцільне вирубування лісів, натомість дозволене лише санітарне. Як наслідок, надходження від його діяльності будуть значно меншими.
Усе ж у бюджеті всі ризики врахували. Видаткова частина порахована з ростом мінімальної зарплати, яка в новому році буде 4 тис. 723 грн, підвищенням цін на енергоносії тощо. За словами головного фінансиста району, намагалися збалансувати бюджет і закрити захищені статті, як-от енергоносії, медикаменти, харчування дітей, їх підвезення до шкіл тощо.
До речі, саме на освіту припадає чи не най­більша сума з бюджету – понад 69 млн грн, соцзахист – понад 5 млн грн, на ПМСД – понад 1 млн грн тощо.
Повідомив Олександр Григорович і гарну новину: згідно з розпорядженням очільни­-ка Хмельницької ОДА, надійшли кошти на придбання житла для дитини-сироти. Вона з інвалідністю, тому кошти на житло для неї стануть впевненим кроком у затишне майбутнє.