Четвер, 25 Квітня 2024 р.
27 Грудня 2019

ГРОШІ НІБИ Є

23 грудня на позачерговій сесії міської ради було ухвалено головний фінансовий документ міста – бюджет на 2020-й рік. Причому, як стверджують фінансисти, збалансований і бездефіцитний.

Олександр Цісар, Леон ДубравськийРоботі за порядком денним сесії передували традиційні передноворічні вітання від учнів спеціальної школи-інтернату Хмельницької облради та духовенства міста. Єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ Леон Дубравський та настоятель Петропавлівської церкви митрофорний протоієрей Олександр Цісар привітали присутніх із прийдешніми святами.
Але завітали на сесію представники Духовної ради міста не лише для привітань, а насамперед із проханням підтримати їх звернення до Верховної Ради України щодо врахування поправок Всеукраїнської ради церков при ухваленні законопроєкту-0931. Як зазначив у своєму виступі секретар Духовної ради Олександр Бучковський, 17 грудня під стінами парламенту та офісу президента віряни різних конфесій, у тому числі й кам’янецька делегація, брали участь у мітингах із цього приводу. Адже, на їхню думку, цей закон має ознаки цензури і тоталітаризму та суперечить конституційній свободі слова й совісті. Після мітингу закон відправили на доопрацювання, проте немає впевненості в результаті. Наші депутати звернення підтримали.
Одним із питань сесії стало затвердження проєктів, які пропонуються до фінансування в рамках Громадського бюджету. Як уже повідом­лялося, за результатами голосування ка­м’ян­чан набільшу підтримку отримав проєкт «Туристичний Кам’янець – місто-мрія для людей і тварин» (притулок для тварин) на вул.Вокзальній, 77, якому депутати виділили 485 071 грн. Як і наступним чотирьом ініціативам: ремонту пластової домівки (підвальне приміщення на вул.Драй-Хмари, 9) – 350 тис. грн; спортмайданчику в ЗОШ №1 – 233 600 грн; «Спорт рівних можливостей» (Хмельницьке шосе, 38, бойові мистецтва) – 200 тис. грн, будівництво поля для мініфутболу і спортмайданчика на вул.Молодіжній, 27 – 665 600 грн.
Основне питання сесії – ухвалення бюджету, «Подолянину» прокоментувала начальниця фінансового управління міськради Оксана ГУТ.
– Міський бюджет 2020 року складає 708,3 млн грн. Він менший ніж цьогорічний майже на 210 мільйонів, але лише тому, що субвенції Держбюджету на пільги і субсидії, а також на допомогу сім’ям із дітьми з наступного року будуть іти не через бюджет міста, а безпосередньо з Мінсоцполітики на департамент соцзахисту населення, – розповідає Оксана Анатоліївна. – Щодо видаткової частини, звичайно, потреби головних розпорядників більші, ніж є коштів. І це зрозуміло. Однак уперше за останні роки бюджет міста за захищеними статтями прийнятий без дефіциту. Тобто, заробітна плата бюджетникам, всі її складові, а також еноргоносії передбачені до кінця року.
Зокрема, для програм департаменту ЖКГ закладені набагато більші суми, ніж то було при формуванні бюджету-2019. Наприклад, на дороги передбачено 6 млн 800 тис. грн. Справді, сума менша ніж цьогоріч, як і зазначали на сесії депутати. Але хочу нагадати, що рік тому при формуванні бюджету ми на дороги взагалі заклали нуль, а згодом при перерозподілі й уточненні бюджету вдалося виділити 12,7 млн грн. А сьогодні вже передбачили кошти на дороги.
Наступна частина нашого бюджету буде розглядатися на початку лютого, коли сформуємо видатки розвитку.
Поки що на 20-й рік для міських скарбниць залишені надходження від акцизу, як і пайова участь будівельників у створенні та розвитку інженерно-транс­портної та соціальної інфраструктури. І це дає місту можливість забезпечити безперебійне функціонування наших бюджетних установ до кінця року. Це є дуже позитивним.
Аналізуючи попередні бюджетні процеси, щороку нам держава підносила сюрпризи. Або ухвалювалася постанова про значне підвищення заробітних плат, і ми не справлялися. Добре, що нині відтермінували підвищення для педагогічних працівників до січня 21-го року, а то з бюджетом була б не прос­то біда, а катастрофа.
Нагорі, напевно, зрозуміли, що в них немає фінансового ресурсу, адже по країні це колосальні ресурси, тільки в нас потрібні би були додаткових понад 55 мільйонів.
Наразі 2020-го фінансування освіти закладено в сумі 368,4 млн грн.
Управління охорони здоров’я отримає меншу ніж цьогоріч суму – 52,1 млн грн, але тільки тому, що, як і в Держбюджеті, в нас передбачена основна зар­плата, енергоносії та медикаменти тільки на перший квартал. Адже з 1 квітня плануємо перехід фінансування наших комунальних некомерційних медичних закладів на Національну службу здоров’я. При формуванні бюджету вже закладено 1 млн грн на пільгові медикаменти.
Департамент соцзахисту населення отримає 32,1 млн грн, департамент гуманітарної політики – 39,2 млн грн, департамент житлово-комунального господарства – 64,9 млн грн.