Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
3 Січня 2020

ЩУР ІДЕ Й БЛАГОПОЛУЧЧЯ НЕСЕ

Хитрий, прудкий, вертлявий і дуже розумний – усе це про символа 2020 року – Білого Щура. У когось щурик викликає відразу, але є чимало людей, у яких – захват і бажання доглядати, розводити, утримувати вдома як домашніх улюбленців. І, до речі, не лише тоді, коли є символом року за східним календарем і має приносити удачу.

Точно знаємо, що успіх не покида­ти­ме місцевий еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, що входить до складу ПНВО. Бо там гризунів є чима­ло. Директорка закладу Наталія ІЛАШ люб’язно знайомить з усіма. Щурики, мишки, кролики, шиншилки, морські свинки, хом’ячки – всі визирають із кліточок, з цікавістю розглядаючи гостей. Із порога вражають розміри підопічних гризунів. Запитую, чи це не гігантські породи, але отримую відповідь, що просто добряче вгодовані.
– Усі вони дуже дружно живуть, кожен має свою клітку, годівничку, вистачає вітамінів для збалансованого харчування, тому в хороших умовах і ростуть гарними, – пояснює Наталія Миколаївна. – Довгожителі в нас біло-чорний і чисто білий щурики Крапелька та Сніжок. Нам їх подарували декілька років тому. При хороших умовах вони можуть жити близько 8 років. Полюбляють їсти зерно, сухофрукти, яблука свіжі й навіть ковбасу, сало, м’ясо. Якщо раз на два тижні давати їм випивати яйце, то в них буде шовковисте та блискуче хутро. До наших підопічних приходимо по декілька разів на день, розмовляємо з ними, а вони стають на задні лапки і прислухаються. Розпізнають працівників за голосом, за ароматом. У них набагато краще розвинений нюх, аніж у людей. Зустрічають годувальників пищанням, стрибанням і царапанням по клітці.
Символізує щурик лідерство і матеріальне благополуччя, бо він – добувач, і самі зрозумієте чому. Щурі – це найінтелектуальніші тваринки, недаремно у цирку з ними часто виступають. А якщо поспостерігати за їхнім життям, то розуміємо, що в них є особини, які відповідають за господарство, добування їжі, догляд за малюками. Розвідників сімейство відправляє у розвідку, аби вивідати, де і яка їжа зберігається. Якщо там отрута, і члени сім’ї не повернулися, то решта зграї в той бік більше не піде. Натомість відправляють інших розвідників, але вже в інший бік. Якщо ж ті повернулися, то вся сімейка біжить, аби наїстися і заготовити продукти про запас.
Як бачимо, щур надзвичайно розумний, кмітливий, винахідливий, має феноменальну уяву та спостережливість. Сподіваємося, що і рік новий буде таким самим, а той, хто має тотемного гризуна вдома, неодмінно буде щасливим. Якщо ж ви категорично проти такого улюбленця, то астрологи кажуть, що в рік Щура пощастить людям, які народилися в рік Кролика, Бика, Дракона, Півня. А ще тим, хто приділятиме якомога більше уваги сім’ям. Адже ці гризуни живуть сім’ями в повній гармонії, де чітко визначені обов’язки і правила.