Субота, 20 Квітня 2024 р.
10 Січня 2020

ПІЛЬГОВИКИ Є. А ГРОШІ НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ?

Доки районна влада думає, звідки викроїти кошти на перевезення людей із пільгових категорій, ці пасажири не розуміють, чому можуть безкоштовно їздити лише один раз на місяць, і то в один бік, а не так, як раніше, – тричі на тиждень.

– Мало того, з початку року в деякі села пільги взагалі не діють, – скаржиться наш читач Юрій ЛИСАК. – Я – афганець, за пільгами їжджу і до Хмельницького, і до столиці, а от у село Устя минулого тижня не зміг, бо, як мені пояснили, Слобідсько-Кульчієвецька ОТГ, до якої входить це село, не виділила коштів на пільгові перевезення. Дивно, чому я, кам’янчанин, маю залежати від тієї ОТГ і не користуватися своїми правами, прописаними у законодавстві.
Такий дисонанс склався ще 2016 року, коли держава пільги на проїзд на приміських автобусних маршрутах залишила, але їхнє компенсування зі своїх плечей перекинула на місцеві бюджети. Тому район змушений був скоротити кількість днів для проїзду пільговиків. На сесіях районної ради часто звучали заклики до сільських голів і голів ОТГ виділяти кошти на пільгові перевезення.
І доки одні виділяли, інші – навідріз відмовлялися. Зазвичай мотивували це неправильними розрахунками і небажанням платити за пільговиків з інших сіл. Справді, важко порахувати, кому платити за пільговика, скажімо, якщо він їде автобусом «Кам’янець-Подільський – Привітне», але лише до Фурманівки.
І таких прикладів сільські голови та очільники ОТГ наведуть безліч.
Досі районний бюджет, як міг, тягнув таке питання. Робив це досить довго, доки на сесії районної ради 17 грудня обранці не внесли зміни до районної комплексної програми соціального захисту населення на 2019-2023 роки.
– Програмою передбачено виплату компенсацій за пільговий проїзд на приміських маршрутах за рахунок коштів районного бюджету, один раз на місяць (перша середа) в один бік (із міста).
Але це крім маршрутів, кінцеві зупинки яких розташовані на території об’єднаних територіальних громад. Бо там перевезення пільгових категорій належить до компетенції ОТГ району, – розповіла перша заступниця голови Кам’янець-Подільської РДА Маріанна ВЕЛИКОХАТЬКО.
За словами Маріанни Анатоліївни, пільгою за кошти районного бюджету мож­на скористатися в першу середу в один бік на маршрутах до сіл: Ріпинці, Слобідка-Рихтівська, Кудринці, Липи, Підпилип’я, Залісся Перше, Кадиївці, Мілівці, Княжпіль, Адамівка, Панівці, Оринин, Шустівці, Чорнокозинці, Нагоряни.