П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
17 Січня 2020

ЗА ДОСТАВКУ ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ ЦІЛИЙ РІК

– Що лише не вигадають у верхах, аби у «законний спосіб» ошукати і без того збіднілий народ. Чув, що за січень за газ матимемо дві платіжки. Мусимо сплатити за те, що використали, і за його доставку до хати. А ось цікаво, якщо я не користуватимуся декілька місяців газом, все одно маю сплачувати гроші? – із таким запитанням до редакції звернувся житель с.Жванець Василь Михайлович.

У пресслужбі АТ «Хмельницьк­газ», куди ми звернулися по коментар, надали роз’яснення щодо нововведення, яке запрацювало вже з січня 2020 року. Новації торкнуться всіх, бо, виявляється, за доставку блакитного палива до домівок, так звану абонентську плату, доведеться все одно сплачувати, навіть якщо родина на декілька місяців кудись поїхала і взагалі не користувалася газом.
– Із січня 2020 року Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, вирішила виділити плату за розподіл газу із загальної платіжки, – коментує прессекретар АТ «Хмельницьк­газ» Леся АНДРЕЙКО. – Тому споживачі отримуватимуть дві платіжки: окремо за використаний газ і окремо за його доставку. Вартість природного газу протягом січня-квітня – 6,91 гривень за один кубометр газу. Однак це без урахування тарифу на доставку природного газу. Плата за доставку буде здійснюватися за окремим рахунком та є індивідуальною для кожного. Адже для формування її розміру братиметься обсяг споживання та тариф, який встановлено НКРЕКП окремо для кожного регіону.
При визначенні обсягу споживання за основу береться кількість спожитих кубометрів газу впродовж попереднього «газового року» (1 жовтня 2018 – 30 вересня 2019 року). Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних щомісячних платежів. Згідно з рішенням НКРЕКП, із 1 січня до 30 червня 2020 року включно для АТ «Хмельницькгаз» встановлено тариф у розмірі 1,044 гривень за 1 кубометр на місяць (із ПДВ). З 1 липня – в розмірі 1,20 гривень.
У разі відсутності лічильника, плата за доставку газу буде розраховуватися згідно з нормами споживання, затвердженими Кабміном.
Дізнатися, скільки необхідно спла­тити за доставку газу, можна з отриманих рахунків за газ, у Центрі обслуговування клієнтів, що в Кам’янці-Подільському, на вулиці Симона Петлюри, 14. Або ж на сайті 104.ua в особистому кабінеті споживача.
Якщо вдатися до мови цифр, то сплата за доставку газу ви­глядатиме так. Скажімо, кам’янецька сім’я споживає в рік 1500 кубомет­рів газу. Для того, аби визначити тариф за його доставку, потрібно цю цифру помножити на тариф 1,044 та поділити на 12 місяців: 1500х1,044/12=130,5. Саме 130,5 грн потрібно сплачувати в місяць за доставку газу. Із липня сума зросте, бо зросте тариф на доставку. Тобто, чим менше споживання газу – тим менша вартість його доставки.
Тож, скажімо, якщо мешканці декілька місяців не користуються блакитним паливом, бо кудись по­їхали, вони все одно мають платити за транспортування газу, вартість якого розраховується за по­казниками об’єму його споживання минулого року. Адже, як пояснюють у пресслужбі, навіть у разі їх відсутності проводиться обслуговування газових мереж та інші технічні роботи щодо здійснення доставки блакитного палива.