П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
31 Січня 2020

ОДЕСЬКІЙ ТРАГЕДІЇ ЗАВАДИЛИ

Сходинкові марші у диму, крики наляканих студентів, хаос і паніка, – таку картину побачили вогнеборці, які примчали гасити пожежу в гуртожитку №5 К-ПНУ ім.Івана Огієнка на пр.Грушевсь­кого. Зайнялося в одній із кімнат на п’ятому поверсі. Як згодом вдалося з’ясувати, одна зі студенток заснула при свічці.

– 30 січня, о 02.22, на «101» почали масово телефонувати студенти, – розповів під час пресконфе­ренції начальник ДПРЗ-2, полковник Служби цивільного за­хисту Олег ІВАНЮК. – Одразу до місця події було спрямовано три автоцистерни й автодрабину. З’ясувалося, що пожежа розповсюдилася на площу 20 квадратних метрів, їдкий дим заполонив кімнати і коридори п’ятого та вищих поверхів. На місці події надзвичайники спільно з адміністрацією гуртожитку евакуювали 333 студентів, іще 19 осіб врятували за допомогою автодрабини, після чого оперативно ліквідували пожежу, не допустивши поширення вогню.

 

 

 

 

 

 

 

Під час евакуації постраждали троє дівчат: одна розбила верхню губу, інша підвернула ногу, а у третьої стався нервовий зрив. Їм надали меддопомогу.
Після пожежі я поспілкувався з електриком, котрий обслуговує гуртожиток. Він розповів, що ввечері у кімнаті, де й зайнялося, почалися проблеми з освітленням. Майстер відрізав патрон і сказав студентці купити новий, який мав встановити наступного дня. Такі дії спонукали до виникнення надзвичайної ситуації, адже проблему не було усуну­то. Студентка запалила свічку і заснула.
Додам, що на контрольних виходах були решітки, а шляхи евакуації в багатьох місцях обладнані легкозаймистою вагонкою. Навпроти кімнати, де зайнялося, є пожежний кран, однак закритий на навісний замок. У ньому розміщувався вогнегасник, котрого навіть ніхто не використав. Це свідчить про те, що персонал гуртожитку й університету не навчений діям при виникненні пожежі.
Під час нещодавньої перевірки ми вручили керівництву університету припис про усунення недоліків, однак він так і залишився невиконаним.
Олег Васильович додав, що за останні три роки це вже четверта пожежа в гуртожитках.
Зокрема, у квітні 2017 р. зайнялося у гуртожитку ПДАТУ, в лютому 2018 р. – планово-еконо­мічного коледжу і торік у грудні – гуртожитку №4 К-ПНУ.
Як прокоментував проректор університету Олег РАЧКОВСЬ­КИЙ, на початку нового навчального семестру в закладі було проведено інструктажі з пожежної безпеки як для студентів, так і для співробітників.
– На жаль, не всі розуміють, що таке відповідальність, і нехтують елементарними правилами без­пеки. Тут спрацював людський фактор, що й призвів до такого випадку, – зазначив проректор.
Наразі поліцейські проводять слідчі дії.

P.S. Коли верстався номер стало відомо, що 30 січня, близько 18.30, пожежники знову отримали виклик у цей же гуртожиток. Вдруге за добу. Як повідомили «Подолянину» у Службі порятунку, сталося коротке замикання в електрощиті на І поверсі. На щастя, обійшлося без вогню.