Четвер, 18 Квітня 2024 р.
31 Січня 2020

УЧИЛИ РЕМОНТУВАТИ РОБОТІВ

Сьогодні фахівці Центру розмінування активно використовують найновіші методи і високотехнологічне обладнання, що вже три­ва­лий час дозволяє утримувати класність як у вітчизняних Збройних силах, так і за кордоном.

Одним зі зразків є роботизовані системи з розмінування серії «TALON», які перебувають на озброєнні в підрозділах центру. При цьому ро­боти як високотехнологічні системи спеціального обладнання потребують якісного систематичного обслуговування і ремонту, який досі майже не проводився. Водночас тривалі продуктивні відносини та висока репутація Центру розмінування сприяли встановленню (за посередництва уряду і Збройних сил Канади) партнерських відносин із Офісом ООН із питань розвитку проєкт­них послуг (UNOPS).
Упродовж 20-24 січня в рамках Технічної угоди між Міністерством оборони України та Департаментом національної оборони і Збройних сил Канади та Програми візиту представників UNOPS і компанії «Фостер-­Міллер Інк» до Центру роз­мі­нування було проведено курс на­вчання з ремонту й обслу­говування роботизованих систем із розмінування «TALON». За результатами курсу, керівник проєкту Офісу ООН із питань роз­витку проєктних послуг Дан-Іоан Бодунеску вручив відповідні сертифікати 18 фахівцям нашо­го центру.
Водночас центру було передано комплектуючі й запасні частини для роботизованих систем, ремонтне обладнання й устаткування для тестового ка­лібрування. Крім того, отримали і пор­тативну цифрову рентген-систему для термі­нового виявлення й аналізу вибухонебезпечних речовин при перевірці підозрілих предметів, 3D-принтер та інше спецобладнання.
Планується розширення програми технічної допомоги з боку UNOPS. Упродовж 2020 року заплановано поповнення фондів Центру розмінування роботизованими системами IV покоління, захисним індивідуальним спорядженням саперів EOD-9, автотранспортом, IT-обладнанням.

За матеріалами військової частини А2641.