П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
7 Лютого 2020

ГОВОРИЛИ ПРО СОКРОВЕННЕ І БОЛЮЧЕ

– Минуло не одне століття, відколи відмінили кріпосне право, але ми й досі залишаємося кріпаками: кріпаками комунальних служб і царків із Києва. З кожним роком у ветеранів, пенсіонерів виникає все більше бід, проблем, тож логічне запитання: чому нас ображають? – так емоційно відобразив соціальні проблеми під час семінару Кам’янець-Подільської районної організації ветеранів один із присутніх.
Захід відбувся 5 лютого в сесійній залі райради, зібравши людей поважного віку, всіх причетних до розвитку ветеранських організацій і представників районної влади. Як зазначив голова ради ветеранів Едуард КУЛЬЧИЦЬКИЙ, питання розглядатимуться актуальні, болючі й кричущі. А щоб відповісти на них, запросили керівників місцевого відділення АТ «Хмельницькгаз», МРЕМ та філії ДЕД.
Навіщо запроваджуються дві платіжки, як сплачувати за доставку газу, коли на боржників чекатиме пеня – детально пояс­нив керівник Кам’янець-Подільського відділення АТ «Хмельницькгаз» Яків ГАРШТ. Однак у присутніх у залі виникло цілком логічне запитання: «Люди за власні кошти купували труби, а тепер ще мають спла­чувати за транспортування газу по них? Виходить, що на нас ще й наживатимуться!».
– Плата за транспортування газу була вкладена в його вартість і в одній квитанції. Тепер її виокремили. Планувалося, що газ у січні кош­туватиме 6,92 гривні, однак днями нам довели нову ціну – 5,86 гривень (із ПДВ). Якщо провести математичні розрахунки, то блакитне паливо подешевшало на 1,044 гривень, тобто саме на суму, яка сплачуватиметься за його розподілення. За ці кошти наші робітники здійс­нюють ремонт та обслуговування газових мереж тощо, – пояснив Яків Йосипович.
Із роботою МРЕМ і питанням вуличного освітлення в селах присутніх ознайомив головний інженер Віктор ХВОРОСТОВСЬКИЙ.
– У селі Привітному напруга так стрибає, що прилади горять. Бувають стрибки аж до 320 вольт. У селі позалишалися лише пенсіонери. Як нам рятуватися? – запитав мешканець села.
Інженер пояснив, що проблема підвищеної напруги – державна, і порадив встановити пристрої захисту від стрибків напруги.
А про стан доріг доповів начальник філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» Василь ЧОРНИЙ. Тут ситуація банальна: бажання ремонтувати є, а ось коштів на це – катма.
На завершення зустрічі присутні обговорили заходи щодо відзначення 75-ї річниці Перемоги над нацизмом. А далі звітували голови первинних громадських ветеранських організацій про роботу щодо захисту інтересів ветеранів.