Четвер, 25 Квітня 2024 р.
7 Лютого 2020

МАСЛЯНА СПРАВА

Цього тижня в місті розгорівся скандал навколо одного з виробників вершкового масла, яке постачається в кам’янецькі освітні заклади.

4 лютого під час сесії міської ради «свободівець» Михайло ПОСІТКО запропонував колегам звернутися до Держпродспоживслужби, аби та здійснила перевірку масла виробництва новоушицької фірми «Вівальді Д». Як аргумент, він використав оприлюднені Держпродспоживслужбою результати перевірок у деяких областях України, згідно з якими відібрані зразки продукції підприємства не відповідали вимогам нормативної документації.
Депутати Посітка не підтримали, але місь­кий голова Михайло СІМАШКЕВИЧ на сесії сказав, що від свого імені зробить звернення. Наступного дня на власній сторінці у фейсбуку мер навів копії документів із проханням у найкоротші терміни здійснити перевірку, адресовані керівництву міськрайонного управління Держпродспоживслужби і Хмельницької регіональної лабораторії Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
А 6 лютого у пресцентр міськради журналістів скликали заступник міського голови Василь СУКАЧ та начальник міськуправління освіти і науки Сергій МЕЛЬНИК.
– Управління щорічно оголошує тендер на придбання молочної продукції. Зокрема, на закупівлю масла був оголошений 16 січня, – повідомив Сергій Васильович. – Взяли участь чотири представники: київська фірма «Вітал», «Хмельницька маслосирбаза», «Віньковецький сирзавод» та ТОВ «Вівальді Д» із Нової Ушиці. За результатами торгів перемогла остання фірма, яка надала необхідні документи: це сертифікати відповідності якості продукції, експертний висновок щодо масла «Селянського», експлуатаційний дозвіл на продукцію, а також експертний висновок про вміст усіх речовин, які мають відповідати законодавству. В нас не було жодних підстав, аби відхилити цього учасника. І третього лютого з ними був укладений договір на постачання продукції.
Відповідно до договору, постачальник зобов’язаний надавати якісну продукцію. А у разі виявлення недоліків має усунути їх упродовж 24 годин. Якщо цього не станеться, ми маємо право розірвати угоду.
Додам лише, що Держпродспоживслужба що­квартально здійснює перевірку. Востаннє молочну продукцію, що поставляється в навчальні заклади, перевіряли у Хмельницькій лабораторії у листопаді 2019 року. Жодних порушень тоді не виявили. Батьки також не зверталися до управління зі скаргами щодо неякісної продукції.
Як запевнив журналістів Василь Сукач, найближчим часом спеціалісти Держпродспоживслужби проведуть дослідження продукції, а висновки обіцяють оприлюднити у присутності преси. Чиновник також додав, що не треба робити політичного піару на наших дітях.