Субота, 20 Квітня 2024 р.
7 Лютого 2020

ПРО МОРГ І ГАЗ (АЛЕ НЕ КРЕМАТОРІЙ)

«Вимагаємо негайно скасувати ухвалу НКРЕКП про абонплату за транспортування газу як таку, що є грабіжницькою та здирницькою, оскільки вона є нічим іншим, як спробою висмоктати додаткові гроші з народу для монополістів, і не грунтується на жодних економічних розрахунках! Ми власним коштом прокладали собі газ до домівок і вже заплатили десятки тисяч гривень за ці підключення! Згадана ухвала – це нахабний і цинічний грабунок народу», – такими словами завершується звернення до керівництва країни та Асоціації міст України, яке було ухвалене депутатським корпусом міськради на засіданні чергової сесії 4 лютого.

Таким чином народні обранці задокументували загальне обурення їхніх виборців недавнім введенням абонплати за транспортування газу, навіть у тому разі, коли ним не користуєшся. Не говорячи вже про те, що друга платіжка – додаткова плата за послуги банку. Також було доручено відповідним структурним підрозділам міськради вивчити питання щодо можливості повернення газових мереж до комунальної власності.
Загалом на сесію було винесено сотню питань. Серед них звіти про виконання програм у галузі культури, туризму, спорту, молодіжної політики, соціального захисту дітей тощо за 2019 рік.
На одній із попередніх сесій було зініційовано збільшення суми фінансування для програм Громадського бюджету до 2 млн грн у рік. За два роки існування проєкту він набув популярності, ідеї кам’янчан одна за одною втілюються в життя, і торішнього фінансування в розмірі до 1 млн грн уже замало. На цій сесії депутати затвердили згадане збільшення.
За рахунок поповнення статутних капіталів комунальних підприємств ті тепер мають можливість для придбання спецтехніки. Щоправда, на цій же сесії одне з комунальних підприємств ліквідували, а саме – «Міську друкарню».
Охорона здоров’я отримала фінансування для закупівлі комп’ютерної техніки та забезпечення швидкісного інтернету. Серед медичного обладнання, на яке виділили кошти, зокрема є апарат штучної вентиляції легенів для анесте­зіологічного відділення міської лікарні.
Дискусійним виявилося ухвалення програми, яка має консолідувати зусилля міста і району щодо приведення до належного стану моргу, який буде спільним для обидвох громад. Як відомо, декілька років тому міський морг, що розташовувався у центрі, був закритий через умови, котрі не відповідали людській гідності. Районний морг має краще приміщення, проте потребує і ремонту, і обладнання. За інформацією міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, на сьогодні, завдяки підтримці меценатів, завершено ремонт частини приміщення патанатомічного відділення районної лікарні, що на Жовтневому.
Але цього замало. Програма, яку представили на сесії, передбачала наміри виділення 3 млн грн для ремонту і закупівлі обладнання – як співфінансування з районною владою. Депутатам здалося, що краще наші гроші віддати тільки на обладнання, бо, мовляв, стіни ж районні, раптом щось – назад не заберемо. Програму врешті затвердили через такі аргументи: її ухвалення – це ще не виділення коштів; фінансування буде тільки після укладання договору між міською і районною владами; якщо не ухвалимо програму – що ж подумає район, який за свої кошти вже зробив проєктно-кошторисну документацію. Також пролунала пропозиція звернутися до ОТГ, які мають власні бюджети і можуть допомогти в облаштуванні установи, яка потрібна їхнім громадам у тому числі.