Середа, 24 Квітня 2024 р.
28 Лютого 2020

ТРИ НАРДЕПИ І НОВИЙ ГОЛОВА!

– У важкий час я прийшов керувати районом. Люди зневірилися у владі, не вірять у державу, місцеву владу, мовляв, ніхто нам не допоможе. Я поставив для себе завдання – повернути довіру, – заявив голова РДА Ана­толій БЕРНАШЕВСЬКИЙ під час його представлення 27 лютого перед засіданням сесії райради.

Виступає Анатолій Бернашевський. На другому плані - народні депутати України Ігор Марчук, Микола Стефанчук та Володимир Ватрас

Нового голову РДА, якого пре­зидент призначив 20 лютого, з громадою познайомив перший заступник голови Хмельниць­-кої ОДА Роман Примуш. На зібранні також були присутні керівники районної ради, голови сільських рад та ОТГ, а також нар­депи від «Слуги народу» Ігор Марчук, Микола Стефанчук і Володимир Ватрас.
Анатолій Вячеславович у своїй промові наголосив, що дуже спо­дівається на плідну співпрацю з депутатами районної ради. Окреслив напрями роботи з аг­раріями, до яких хоче дослухатися і допомагати, а не гнобити. Зосередився і на другому етапі децентралізації, який спрямований на розвиток економіки.
Детальніше про децентралізацію, ремонт доріг, туристичні проєкти розповів «Подолянину». Говоримо про буденне в кабінеті новопризначеного голови. Там поки що порожньо і прохолодно.
– Вибачте за холод, вікно погано зачиняється. Як пояснили працівники РДА, воно вже пів року поламане. Але про попередників не будемо, ганити їх не варто. Я ж не на попіл прийшов, – каже голова.
Розмову починаємо із кадрових змін і децентралізації.
– Штат РДА скорочено до мене, – наголошує новий керівник району. – Збільшувати точно не буду. Матиму нових заступників – економіста і юриста за освітами. Із 1 березня попередніх буде звільнено, бо наші погляди в роботі розходяться.

ЕТАП ДОБРОВІЛЬНОСТІ МИНУВ

– Не розумію чуток і поривань щодо змін до перспективного плану Хмельницької області. Він уже затверджений, і ми розвивати­мемося згідно з ним. Відповідно, маємо 7 ОТГ. До Кам’янець-Подільської міської ОТГ входитимуть Довжоцька, Рихтівська, Зіньковецька сільські ради, а також Колибаївська ОТГ, – пояснює Анатолій Бернашевський. – Мінрегіон і Міністерство економіки беруть за основу показники спроможності громад. Для добровільності було 5 років. Де всі невдоволені були ці 5 років? А те, що князьки не змогли між собою домовитися, – питання не державного рівня. Від вересня наша команда об’їздила не одне село. Спілкувалися з головами ОТГ, сільськими головами, селянами і розуміємо, що в більшості колот через брак інформації та спекуляції певних осіб. От і маємо, що Рихта потрапила в міську ОТГ, хоча в неї було два варіанти: або Жванецька, або Орининська. Чому не визначилися раніше? Про Дов­жоцьку ОТГ мова взагалі не йде, бо село Довжок – це адмінодиниця, яка втопить будь-яку ОТГ. Її місце лише в місті, й поясню чому.
Уся інфраструктура зав’язана на місто. Візьмемо, для прикладу, хоча б фінансування освіти. Цифри умовні, але наближені до реальності: в Довжку проживають 1000 дітей шкільного віку, до місцевої школи ходять 260, і це разом з учнями з Нагорян та Суржі. А всі довжоцькі – в місті. Згідно з державною освітньою субвенцією, навчання однієї дитини в рік у місті обходиться в 21 тис. грн, а в районі – 15-16 тис. грн. Прогнозуємо, що Довжок – самостійна ОТГ, і отри­мав 16 млн субвенції на освіту.
А місто виставляє йому рахунок 21 мільйон, аби заплатив за осві­ту своїх дітей. Де взяти ще 5 мільйонів? Чи дітям вчитися лише до квітня? Звісно, треба фінансува­ти з бюджету ОТГ. А ці 5 млн для молодої громади – катастрофа. Така ж ситуація зі Смотричем, Колибаївкою. А ще коли від Колибаївської ОТГ держава забере акциз, то про їхню фінансову спроможність узагалі не йтиметься.
Особливу ставку новий голова РДА ставить на розвиток туризму. Запозичивши досвід європейських програм, сформував концепцію і націлився на цілий туристичний шлях: Скала-Подільська (Тернопільської області), Кам’янець-Подільсь­кий, Бакота, Хотин.

ТУРИЗМ ВИМАГАЄ ДОРІГ

Але всім відомо, що для розвитку туризму насамперед потрібні дороги.
– Група нардепів із Хмельниччини вражає єдністю думок, які спрямовані на капітальний ремонт доріг, – запевняє Анатолій Вяче­славович. – Зокрема, і на Кам’янеч­чині, яка в пріоритетній зоні на багатьох шляхах розвитку. Про ямкові ремонти не йдеться, лише про капітальні та середньопоточні. За попередніми даними, цьогоріч середньопоточним ремонтом район побудує 15 км доріг. Але це не остаточні дані, бо планується ще закладання коштів на це. Про проблемні дороги Кам’янеччини ві­домо не лише профільним міністерствам, навіть президент знає про нашу Бакоту і про те, що до неї проблемно доїхати. Розглядається 16 км найпроблемнішого шляху від Оринина до Гукова. Там автобуси перестали курсувати. Намічений план робіт з Орининського повороту до Сатанова, там уже починаються роботи, правда, від Білогір’я. За два роки в пріоритеті побудувати дорогу Р24 від Довжка до Скали-Подільської.

ОРИНИНСЬКИЙ ЗАПАЛ СПРЯМУЄ НА РАЙОН

Цікаво, що по батькові в Анатолія Вячеславовича пишеться без апостофа. Хоча, за правилами, він мав би бути. Голова пояснює, що причину такого правопису треба шукати в рідному Оринині, бо ще в 30-х роках писар так писав у господарській книзі. Батька, до речі, відомого хірурга Вячеслава Петровича Бернашевського, також записав без апострофа.
До призначення на посаду Анатолій Бернашевський зай­мався підприємницькою ді­яльністю, у відкритих джере­-лах його пов’язували із ПП «Дво­рянські ковбаси».
– Це проєкт, який так і не був втілений у життя – пояснює він. – Господарської діяльності там не було. Частку, яка рахувалася за мною, віддав чужій особі. Але до призначення головою РДА справді займався підприємництвом, пов’язаним із м’ясопереробкою.
Також новий голова РДА один рік був Орининським сільським головою. Люди досі його згадують добрим словом. Гарні спогади про господарювання в рідному селі і в Анатолія Вячеславовича.
– За рік зробив те, чого не було там 30 років. Насамперед спіль­но з усіма гілками влади було побудовано газогін високого тиску в орининсь­ко-кадиївському напрямку. Частково ремонтував дороги, довів до пуття Будинок культури, дитячий садок, центральний во­догін, впорядкував головне сміт­тєзвалище і ліквідував стихійні.
В першу чергу був значно покращений економічний показник громади. Вона сама почала зароб­-ляти гроші. Ті кошти, які за рік заро­били, не віддав у бюджет, а вклав у розвиток громади. Коли звільнився, різні спекуляції були, мовляв, мені перешкоджали. Ніхто не перешкоджав, бо не мав ресурсів для перешкод. Звільнився, бо надійшла суттєвіша пропозиція, яка принесла великий досвід. Вирішив, що здатен на більше. І от тепер те, що втілював в Оринині, перенесу на район, аби зробити його найкращим в області.