Четвер, 25 Квітня 2024 р.

У КАБІНЕТІ ОДНА ПЛАТІЖКА, АЛЕ ДВА РАХУНКИ

Для зручності споживачів, які рахунки отримують через особистий ка­бінет, а на Кам’янеччині таких понад 30 тисяч, можуть роздрукувати одну платіжку. Але за лінією відриву це все одно будуть два різні рахунки, сплачувати які необхідно за реквізитами двох компаній: постачальника газу ТОВ «Хмельницькгаззбут» та за доставку – АТ «Хмельницькгаз». Адже рішення про єдину платіжку замість нововведених двох окремих на державному рівні наразі не прийнято.

Ці та інші газові питання об­говорювалися під час пресконференції, що відбулася 20 лютого у «Хмельницькгазі». Комерційний директор АТ «Хмель­ницьк­газ» Олександр НАДОЛЬНИЙ розповів, що, за європейським законодавством, продавати газ і транспортувати його мають різні компанії. Відповідно, споживачі отримують різні рахунки за ці послуги: окремий – від продавця газу, й окремий – від оператора ГРМ (облгазу), що доставив газ.
Що ж це дає споживачам? По-перше, споживачі з отриманням окремих рахунків конкретно знають, яку суму вони заплатять одній компанії за газ, а яку – за послугу доставки (розподілу).
Споживачі сплачували за доставку газу завжди, що було зазначено в єдиному рахунку, в суть якого ніхто не вникав. Те­-пер люди бачать, кому і за що платять. Платіж за доставку газу однаковий протягом року і розраховується на підставі поперед­нього газового року (із 1 жовтня по 30 вересня). По-друге, зав­дяки змінам, споживачі змо­-жуть легко обирати собі компанію-постачальника газу, диви­тися, в кого вигідніше купувати. І плата за доставку від цього ніяк не зміниться.
Однак чимало споживачів блакитного палива нарікають на те, що вони за власні кошти купували труби, прокладали газові мережі, а тепер ще й змушені платити за його доставку, мовляв, гроші вклали кревні, а верш­ки газовики збиратимуть. На що технічний директор газороз­подільної компанії АТ «Хмельницькгаз» Дмитро ДІДИЧ зазначив:
– Люди думають, що газ в оселі залежить лише від наявності труб під землею та на фасадах їхніх будинків. Однак насправді все значно складніше. Щоб людина відкрила перемикач плити і у конфорках був газ, газовики виконують комплекс робіт. Адже видобутий чи імпортований газ потрапляє до магістрального газопроводу. Це велика труба, якою газ транспортується під високим тиском. Напряму від магістральної труби газ не можна подати в помешкання чи навіть на промисловий об’єкт. Це небезпечно. Тому до будинків газ доставляється розподільними мережами, в яких тиск понижується. Понижують і підтримують стабільний тиск газу в мережах, запобігають його стрибкам шафові газорегуляторні пункти (ШРП). Це ті жовті скриньки з написом «Вогненебезпечно. Газ», які подоляни бачать мало не щодня на вулицях. Таку ж функцію виконують газорегуляторні пункти (ГРП). Це вже сірі цегляні приміщення. І такого обладнання, від якого залежить безперебійне та безаварійне газо­постачання, дуже багато. Його потрібно щоденно обслуговувати, ремонтувати та міняти. За підтримання тиску та обслуговування газорозподільної мережі в на­леж­ному стані, забезпечення роботи екстреної служби відповідає «Хмельницькгаз», яке й виконує необхідні роботи щодо доставки газу і жодним чином не «відбирає» труби.
Під час зустрічі наголошувалося, що сплатити за доставку газу потрібно до 20 числа. Рахунки споживачі отримують пош­тою, або ж їх можна завантажити й оплатити онлайн в особис­тому кабінеті на сайті 104.ua.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.