П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Березня 2020

ФОРТЕЦЯ ЗАСЯЄ БІЛИМ

У квітні кам’янецький Старий замок уже не нагадуватиме Діснейленд, а підсвічуватиметься різними відтінками білого, аби ще більше підкресли­ти красу пам’ятки. Засяють також каньйон і – вперше – південний бік замку.

Про це йшлося 4 березня під час прес­конференції, на якій детально розповіли про задум. В обговоренні взяли участь заступник міського голови Вадим САВЧУК, директор державного історичного музею-заповідника Олександр ЗАРЕМБА, очільник компанії «Промавтоматика» Михайло ГАНЧУК, керівниця проєкту Олена ШИЯНОВСЬКА.
– Тема підсвічування фортеці дуже резонансна і обговорювалася багато разів. Менше як місяць тому наявну підсвітку було передано на баланс музею, – розповідає Олександр Заремба. – Вона вже відчутно використала свій ресурс і потребує модернізації. Ми вирішили поекспериментувати і змінити концепцію старої підсвітки. Це рішення було ухвалене не в один момент. Річ у тому, що 2016 року в Кам’янці перебувала польська делегація фахівців, які займаються охороною архітектурної спадщини, реставрацією тощо. В основі цієї делегації були співробітники Національного інституту культурної спадщини. Вони зробили нам зауваження, що нинішня підсвітка не відповідає принципам, які у світі беруть в основу таких історичних проєктів. За їхніми словами, вона дуже яскрава і личила б сучасним розважальним будівлям. Комплекс Старого і Нового замків сам є цінною пам’яткою. І головне її завдання – показати об’єкт у всій красі, нічого не добавляючи від себе. У згаданому інституті є цілий відділ, який займається фасадною підсвіткою. За пів року там розробили рекомендації для нас. Офіційний лист із розробками надіслали музею, міській раді та Міністерству культури України.
Ми виділили принципові речі, які мають змінитися: забрати кольори, натомість будуть різні відтінки білого. Підсвічування має відбуватися не на площину, світильники не монтуватимуться на стіни чи на якісь інші історичні конструкції, а будуть на малопомітних опорах. Освічуватиметься каньйон, замок і південний бік замку одночасно, аби не втрачалося цілісне відчуття величі об’єкта. Використовуватимемо інший тип прожекторів, завдяки яким у чотири рази зменшиться енергоспоживання.
Над модернізацією існуючої підсвітки Старого замку вже працюють фахівці Вінницької компанії «Промавтоматика». На ринку України вона 20 років, представлена філіями у Вінниці, Києві та Хмельницькому. Має солідний досвід у підсвічуванні таких масштабних об’єктів.
Сам проєкт заплановано здати до початку туристичного сезону, а представити візуалізацію кам’янчанам і гостям міста – 30 квітня.
Його вартість – 300 тис. грн. Усі витрати бере на себе музей.