Субота, 27 Квітня 2024 р.
6 Березня 2020

ПАСТКИ ДЛЯ КОРОНАВІРУСУ

Дітям – дезінфікуючі засоби і обмеження масових заходів, медикам – засо­би захисту, пацієнтам – швидкі тести й інформаційні плакати, – про все це йшлося під час першого засідання оперативного штабу щодо запобігання поширенню коронавірусу в місті, що відбулося 4 березня.

Сергій Мельник, Василь Сукач (голова штабу), Юрій ПливанюкНаразі коронавірус міста не дістався, хоча в наших сусідів, на Буковині, підтверджено один випадок COVID-2019. План оперативного реагування на появу хворих і щодо запобігання вірусу активно обговорили лікарі, епідеміологи і влада.
У разі виявлення хворого з підозрою на коронавірус, його «екстреною» мають доставити до Хмельницької інфекційної лікарні. А от усіх, хто з ним контактував, відправлять на карантин.
– Ми обміркували різні варіанти і вирішили, де мають перебувати ті, хто контактував із хворим весь інкубаційний період – близько двох тижнів. Це колишній соціальний центр «Надія», що на вулиці Пушкінській. Люди будуть забезпечені харчуванням і необхідними засобами.
У вівторок на сесії міськради депута­-ти підтримали рішення про виділення 300 тис. грн на заходи з підготовки міста до прийому хворих на коронавірус. Сюди входить придбання засобів індивідуального захисту (захисні костюми, захисні щитки, респіратор класу захисту не нижче як FFP2, костюми біозахисту, медичні маски і рукавички), дезінфікуючих засобів та експрес-тестів на грип і коронавірус. Як запевнив начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК, усе це мають закупити найближчим часом. До речі, за його словами, маски, котрі сут­тєво подорожчали через коронавірус, не є панацеєю. Вони мають бути обов’язковими для хворих і медиків, які з ними контактують. Юрій Васильович додав, що панікувати не варто, однак і нехтувати елементарними правилами профілактики не можна. А це – часто мити руки, уникати контакту з хворими, провітрювати приміщення, прогулюватися на свіжому повітрі й повноцінно харчуватися.
За інформацією начальника міськ­уп­равління освіти і науки Сергія МЕЛЬНИКА, за станом на 4 березня, з різних причин у школах міста відсутні 975 дітей (9% від загальної кількості учнів) та 326 – у дитсадках (10%). З освітянами і мед­сестрами проведені відповідні навчан­-ня, обмежено масові заходи в закладах, посилено питний режим і запроваджено додаткове прибирання.
– Наразі у школи і садочки закуплено 350 літрів антисептичних засобів, а найближчим часом буде придбано ще 500 літрів. Усе це мають розподілити у заклади освіти, – зазначив на засіданні начальник управління освіти і науки Сергій МЕЛЬНИК.
Аби кам’янчани не панікували, не поширювали чуток і знали офіційну ситуацію про стан захворюваності, симптоми коронавірусу і його профілактику, студенти медучилища роздаватимуть інформаційні плакати і спілкуватимуться з перехожими. Викладачі училища готові приходити у навчальні заклади і спілкуватися з батьками.
Начальник управління з питань НС та ЦЗН Юрій КРИЛОВ пояснив, чи може коронавірус стати надзвичайною ситуа­цією. Виявляється, що так, якщо захворіла бодай одна особа в місті.
Наразі достеменно відомо, що небезпечний вірус, котрий може викликати важку форму пневмонії, за декілька хвилин гине при температурі +25-27 градусів. Тому запасаємося позитивом і че­каємо на тепло та сонце.

P.S. У Хмельницькому запрацювала ціло­добова «Гаряча лінія» для отримання меддо­помоги в разі появи симптомів коронавірусу COVID-19. Першу медичну інформаційну допомогу надаватимуть лікарі Хмельницької інфекційної лікарні за номером: (0382)70-43-61.