П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Березня 2020

КАМІНЕЦЬ У ХЛІБИНІ

Саме така прикрість спіткала кам’янчанина, учасника бойових дій Анатолія НЕЧИПОРУКА. Придбавши на вечерю буханець недешевого хліба за 25 гривень, він знайшов там «сюрприз» – запечений камінець.
На щастя, ніхто зубів об знахідку не зламав. А от настрій таки зіпсувався.

– Тиждень тому ввечері до мене в гості мав прийти товариш, – завітавши до редакції, розповів Анатолій Петрович, кот­рий приніс із собою докази – горе-камінчик і фото. – Я пішов у магазин, що біля ринку на Соборній, де придбав чорний хліб. Чека, звісно, мені не дали. Коли почав різати хліб продовгуватої форми, ніж зачепився об щось – і я побачив чорний камінчик. Зрозуміло, що апетит зник.
Наступного дня дружина пішла в той магазин, аби дізнатися, чий то хліб, і взяти чек. З’ясувалося, що буханець красилівський, а чеків, як сказали продавці, вони взагалі не видають. Хоча і запропонували віддати гроші, однак ми не погодилися і вирішили прийти до редакції.
Що ж робити людям, аби довести свою правоту і застерегти інших від прикрості? Споживачам відстояти права допомагають спеціалісти Кам’янець-­Подільського міськрайонного управ­ління Держпродспоживслужби. Саме сюди (Нігинське шосе, 30-А) люди мають звернутися, аби отримати допомогу в оформленні документів і кваліфіковану пораду.
– При управлінні функціонує консультативний центр із захисту прав споживачів, – коментує начальник управління Анатолій ЛАВСЬКИЙ. – Кожен споживач, незалежно від групи придбаних неякісних товарів (продовольчі чи промислові), може до нас звернутися. До речі, за минулий рік отри­мали 79 скарг від жителів Кам’янеччини. Ми допомагаємо оформити документи до Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.
У вашому випадку діяли б так. Насам­перед слід написати скаргу в управління на суб’єкт господарювання. Ми отримуємо наказ з області на позаплановий захід і здійснюємо перевірку суб’єкта господарювання за фактом звернення. Тобто, виїжджаємо до суб’єкта господарювання, де реалізовувався хліб, і починаємо проводити розслідування. Дізнаємося, хто виробник цієї продукції. А далі, відповідно до місця розміщення виробника, повідомляємо відповідний територіальний орган Держпродспоживслужби, який проводить розслідування.
Але щоб ця схема спрацювала, кожен споживач має отримати чек на купівлю того чи іншого товару. Це стане підтвердженням і доказовою базою. Усе можна довести, але треба мати на руках чек і не побоятися прийти до нас, де завжди нададуть професійну та кваліфіковану допомогу.
Але, як з’ясувалося, такий омріяний клаптик паперу, який слугував би доказом, магазини зобов’язані видавати аж із 1 січня 2021 року. А до цього часу, на жаль, діє народна мудрість, що без папірця всі ми – комашки…