Четвер, 28 Березня 2024 р.
30 Березня 2020

ОДНІ – ВДОМА, ІНШІ – В ЛІКАРНІ

Пацієнти з легкою формою недуги та ті, котрі одужують і не потребують нагляду лікаря лікуватимуться вдома. Особи із групи ризику і чиї симптоми характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг – у лікарні. Зокрема, це прописано у оновлених алгоритмах амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19, які запрацювали з 29 березня. На сайті МОЗу зазначено:

«Пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також тих, хто одужує та вже не потребує цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах. Лікарі забезпечуватимуть постійний контроль за хворими і контактними особами за телефоном або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю. Медпрацівники і контактні особи пацієнта обов’язково мають використовувати засоби індивідуального захисту.
Домашнє лікування суворо заборонене у разі, якщо пацієнт перебуває в групі ризику щодо розвитку ускладнень або має симптоми, що характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг. До таких симптомів належать ядуха, утруднене дихання, збільшення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми, кровохаркання, шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея), зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість).
Ускладнення дихання при COVID-19 зазвичай розвиваються на другому тижні хвороби, тому медпрацівникам рекомендовано особливо активно спостерігати за хворими саме в цей період».