П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
27 Березня 2020

ЛІЦЕНЗІЮ ТАКИ ОТРИМАЛИ

Із 1 квітня розпочинається другий етап реформування галузі охоро­ни здоров’я, зокрема медицини вторинного рівня. На практиці це озна­чає: якщо раніше лікарні фінансувалися за рахунок субвенції з Держ­бюджету за кількістю ліжко-місць, то з 1 квітня вони мають заробляти на себе самі. Лікувальні заклади отримуватимуть кошти від На­ціональної служби здоров’я виключно за надані пацієнтам послуги.

Оскільки в процесі реформування медичні заклади із бюджетних установ перетворилися на комунальні некомерційні підприємства, то їм необхідно отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики. Із трьох закладів, що мають статус районних лі­карень та розташовані на території Кам’янеччини, вчасно отримала ліцензію лише Кам’янець-­Подільська ЦРЛ, а от Староушицька стикнулася з певними проблемами. Проте завдяки зусиллям представників усіх рівнів влади вдалося досягти консенсусу, і в останній момент Старо­ушицька районна лікарня таки отримала дозвіл на надання населенню медичних послуг. Але наданим дозволом передбачено функціонування в медзакладі лише амбулаторно-поліклінічного відділення та денного стаціонару. Це при тому, що наразі в лікарні працює поліклініка та діє терапевтичне відділення із цілодобовим перебуванням на 25 ліжко-місць, яке за новими правилами підлягає закриттю. Це, звісно, викликало обурення у працівників лікарні, котрі хвилюються як за власну подальшу долю, так і за па­цієнтів. Медики переконані, що так лікарню хочуть довести до того, щоб закрити взагалі, а такий крок був би фатальним ударом для жителів Староушицької зони. Адже їхні пацієнти – це люди переважно похилого віку, яким дуже важко, а в окремих ситуаціях неможливо зранку добиратися на процедури на денний ста­ціонар, а потім ввечері повертатися додому.
– Цей медзаклад обслуговує жителів не лише Старої Ушиці, а й Чабанівки, Гути-Чугорської, Колодіївки, Подільського, Нефедівців, загалом близько 7 тисяч осіб, – зазначає голова Староушицької об’єднаної територіальної громади Анатолій ТИМЧУК. – Враховуючи віддаленість від міста, лікарня нам дуже і дуже потрібна. Тож на місцевому рівні намагатимемося зробити все від нас залежне, щоб її зберегти. Хоча те, в якому форматі вона діятиме, залишаєть­ся під запитанням.
Голова Кам’янець-Подільської РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬКИЙ також висловив свою думку щодо цього питання:
– Найголовніше те, що ми таки змог­ли отримати ліцензію для цієї лікарні. Це є відправною точкою. Завдяки цьому медзаклад буде діяти. А от над тим, в якому форматі це відбуватиметься, доведеться добре подумати. Якщо лікарня зможе пристосуватися до нових реалій і зароблятиме на себе, тоді можна буде говорити й про розширення. Але нині з упевненістю можу сказати, що ми будемо намагатися зробити все, аби зберегти для людей цей медзаклад. Першим кроком наразі має стати проведення розрахунків, щоб ми мали економічне обгрунтування для тих чи інших дій. Ситуацію ускладнює те, що досі жодних фінансових розрахунків не було зроблено та не було надано реальних статистичних даних щодо кількості пацієнтів лікарні. Тож перед тим, як ухвалювати будь-яке рішення, слід зробити глибокий аналіз усіх складових.
У контексті нагадаємо, що, згідно з рішенням комісії ТЕБ та НС, Староушицьку лікарню визначено місцем обсервації для громадян, які контактували з особами, хворими на коронавірусну інфекцію. Наголошуємо, що перебуватимуть там здорові люди. Громадян із підозрою на COVID-19 доставлятимуть до Хмельницької інфекційної лікарні.

Пресслужба Кам’янець-Подільської РДА.