Четвер, 25 Квітня 2024 р.
3 Квітня 2020

ЯК ВИЖИТИ ВДОМА БЕЗ ПАНІКИ

Пандемія коронавірусу різко змінила життя і плани кожного із нас. Багатьох лякає невизначеність щодо майбутнього, і це неабияк впливає і на наше здоров’я, і на психіку.

Про те, як пережити карантин без паніки, розповідає психолог міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віталій ПОЛІЩУК:
– Насамперед обмежте перегляд соцмереж, натомість спробуйте користуватися надійними джерелами інформації, наприклад, офіційними сайтами МОЗу, європейського регіонального бюро ВООЗу, Кам’янець-Подільської міської чи районної ради або їхніми офіційними сторінками у фейсбуку. Причина проста – офіційні джерела інформації несуть відповідальність за інформацію, на відміну від приватних осіб, котрі часто поширюють відверту брехню та панічну інформацію.
Зменшіть тривогу, знизивши ризик підхопити вірус. А для цього маєте дотримуватися засобів захисту: часто мити руки, залишатися вдома у разі поганого самопочуття, звертатися до лікаря при погіршенні стану здоров’я, добре висипатись і дбати про імунітет.
У цей непростий час важливо знайти способи зняття емоційної напруги. Поміркуйте, що вам найбільше допомагає, наприклад, медитації, заняття спортом, читання книги, перегляд фільмів чи віддалене спілкування з друзями. Залишіть екрани телевізорів і спілкуйтеся з людьми про інші речі, крім лише цієї проблеми.
Новини про COVID-19 є скрізь, тому від них неможливо вберегти малечу. Більшість дітей уже чули про вірус або бачили людей, які носять маски, тому батькам не слід уникати розмов про це. Ваша мета – допомогти дітям зрозуміти нинішню ситуацію у прийнятній для них формі. Не надавайте багато інформації, оскільки це може бути для неї непосильним. Натомість спробуйте відповісти на запитання чесно і чітко. Можете запропонувати дитині розповісти все, що вона чула про коронавірус, що сама про це думає.
Але коли ви відчуваєте страх або паніку, то не час розмовляти з дітьми про те, що відбувається. Діти егоцентричні, тому інформація про коронавірус у новинах чи соцмережах може змусити їх серйозно хвилюватися, що вони нею заразяться. Корисно заспокоїти дитину тим, що випадків зараження мало, грип частіше зустрічається, і що у дітей хвороба перебігає у легшій формі.
Важливий спосіб заспокоїти дітей – підкреслити заходи безпеки. Діти відчувають себе спокійніше, коли знають, що робити, аби вберегтися. Нагадайте, що вони піклують­ся про себе, миючи руки з милом протягом 20 секунд. Якщо запитують про маски, поясніть думку експертів ВООЗу – маски не потрібні більшості людей. Але коли діти бачать людей у масках, зазначте, що ті особливо обережні.
Нам не подобається невизначеність, тому варто залишити в розпорядку дня стандартні процедури. Це особливо важливо після закриття школи чи дитсадка на карантин. Структуровані дні з регулярними прийома­-ми їжі та сном – важлива складова для збе­реження дітей і здоров’я.
Проконсультуватися із психологом і фахівцями міського ЦСССДМ можна дистанційно: через вайбер (відеоконсуль­тування) або месенджер (консультування через листування) з 10.00 до 13.00 з психологічних і соціальних питань. У разі потреби в наданні інформації, пишіть приватне повідомлення на сторінку цент­ру в фейсбуку, вказавши зміст запитан­-ня і бажаний час розмови. Або ж зателефонувавши за номером 9-14-29 чи відправивши листа на електронну пошту kpmcsssdm@ukr.net.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.