Четвер, 25 Квітня 2024 р.
3 Квітня 2020

КАРАНТИН ЛЕГШЕ ПЕРЕЖИТИ ІЗ ГАРНИМИ СУСІДАМИ І МАГАЗИНОМ У СЕЛІ

– Відколи почалася ця істерія з коронавірусом і перестали курсувати автобуси до села, я думала, що це вже настав кінець світу: як же ліки придбати, харчі – найелементарніше. Добре, що в мене є син, який привозить усе необхідне і щоразу наголошує, аби не виходити далі за подвір’я. А що ж робити старшим людям, у яких діти далеко або немає. Їм же і з дому вийти не можна, бо наражаєшся на небезпеку, та й доїхати немає чим. Що їм робити? – поділилася своїми хвилюваннями наша читачка із Врублівців пані Олена.

Запитання жінки ми переадресували до представників різних ОТГ, сільських рад району, аби максимально розширено дати відповідь на болюче запитання.
Як виявилося, наші люди здатні пристосуватися до всіх можливих незручностей, які надиктовує нам життя. І лише допомагаючи одне одному – ми виживаємо. Як завжди першими руку допомоги подають сусіди, рідні, близькі. Як треба, то й за добу можуть магазин облаш­тувати, скажімо, як це зробили у с.Смотрич Колибаївської ОТГ, аби люди мали де скупитися. Що ж стосується одиноких пристарілих, то за їхніми потребами уважно слід­кують соцпрацівники. Не залишилися осторонь і поштарі. В них, як і раніше, можна придбати товари першої необхідності.
– Робота соцпрацівників нашої громади завжди була на висоті, тому нині їхня праця не надто відрізняється від щоденної, єдина умова – збереження дистанції з підопічними, – коментує голова Жванецької ОТГ Тетяна КРИВОРУЧКО. – Сьогоднішній мій день почався із села Малинівці, там немає продуктового магазину, щоб люди могли скупитися. Але вийшли із ситуації, адже підприємиця із Гринчука довозить продукти. Люди до неї телефонують із замовленнями, вона записує все на список, пакує і кожному підвозить під ворота. В інших селах проблем із магазинами немає. Всі продукти реалізуються за нормальними цінами. По ліки всім, хто їх потребує, їздять соц­працівники власними автомобілями. Водії шкільних автобусів довозять медиків на роботу, комунальники їм допомагають. В умовах карантину робота в нас налагоджена. З будь-яких питань тримаємо зв’язок із мешканцями громади.
Про те, як допомагати не лише одиноким пристарілим, але й іншим пенсіонерам громади, знають у Гуменецькій ОТГ. Директор комунальної установи «Гуменецький територіальний центр надання со­ціальних послуг» Ольга ШЕВЧУК повідомила, що їхні соцпрацівники надають безкоштовні послуги одиноким пристарілим, а всім іншим категоріям населення допомагають за визначену плату. Сюди входить і оплата комунальних, і придбання продуктів та ліків. Хоча більшість мешканців громади можуть самостійно придбати все необхідне в місцевих магазинах або попросити сусідів з автомобілями привезти з міста.
Хоча Староушицька ОТГ найвіддаленіша від міста, але й там запевняють, що дефіциту немає.
– Ліки можна придбати у трьох Староушицьких аптеках чи взяти у ФАПах. Продуктових магазинів маємо вдосталь. Щоправда, немає в Каштанівці, але туди частіше почала заїжджати машина, яка завозить хліб, олію, крупи. Ми ж не на безлюдному острові живемо, завжди можна знайти вихід із си­туації. То працівники ОТГ до міста їздили й інсулін для мешканців брали, то до­кументацію оформляли. Розуміємо, що карантин нікому не на руку, але всі ми повинні допомагати один одному, по-іншому ніяк не буде, – прокоментував заступник голови Староушицької ОТГ Ігор ЧОРНИЙ.