П'ятница, 29 Березня 2024 р.
10 Квітня 2020

У КОГО ПЕНСІЯ ПОБІЛЬШАЄ

Довгожителям – по 500 грн., працюючим пенсіонерам – надбавка, усім решта – одноразова тисяча, – такі виплати уже цього місяця обіцяє уряд.

Кому і скільки – в телефонному ре­жи­мі роз’яснила начальниця Ка­м’я­нець-­Подільського сервісного цент­ру обслу­говування громадян ГУ ПФУ у Хмельницькій області Оксана ДРАБИК.
– Уже з 7 квітня ми розпочали виплачувати по 500 гривень пенсіонерам, кот­рим за 80. Така щомісячна надбавка розраховувалася автоматично всім літнім особам, пенсія в яких не перевищує розміру середньої зарплати в Україні – за станом на сьогоднішній день це 9205 гри­вень. Крім того, якщо пенсіонер віком старше як 80 років має страховий стаж не менше ніж 25 років для чоловіків, або 20 – для жінок, відтепер розмір їхньої пен­сії, разом із доплатою, не може бути нижчим як 2600 гривень.
Сьогодні чимало місцевих пенсіонерів цікавляться, коли ж нарешті отримають обіцяну президентську ти­сячу, яку глава держави пообіцяв у зв’язку з поширенням коронавірусу. Як з’ясувалося, відповідна постанова є. А ось остаточного рішення народних обранців, які мають проголосувати за зміни до Держбюджету України, ще немає.
– Виплату такої допомоги розпочнемо, щойно народні депутати внесуть зміни до Держбюджету на 2020 рік. Вона буде нарахована автоматично. Одноразову виплату у тисячу гривень мають отримати пенсіонери, розмір пенсії яких, враховуючи всі можливі надбавки, не перевищує 5000 гривень. Також така виплата передбачена людям з інвалідністю; особам, котрі втратили годувальника; громадянам, які досягли пенсійного віку, але ще не набули права отримати пенсію. Ці кошти вони отримають на банківську картку, на яку приходить пенсія, або ж через поштове відділення, в разі отримання коштів на пошті, або їм принесе листоноша додому, – зазначила Оксана Миколаївна.
Більші пенсії з квітня отримають і працюючі пенсіонери. Їм уже автоматично зроблено перерахунок з урахуванням страхового стажу, набутого по лютий 2020 року. В нашій області це 11 тисяч осіб, пенсія в яких збільшиться в середньому на 130 грн.
Ще одне підвищення трудової пенсії чекає вже в травні – на 11%, це близько 250 грн. Однак кошти отри­мають особи, які заробили на пенсію. Наразі в місцевому сервісному центрі очікують на детальні роз’яснення щодо цього і закликають пенсіонерів не виходити з дому, адже всі перерахунки здійснюються автоматично. Отримати консультацію можна за номером «Гарячої лінії»: 3-38-94.