П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Квітня 2020

ЧИ НАЛЯКАЮТЬ ШТРАФИ ПАЛІЇВ?

Десять днів ми тримали кулаки і молилися, аби вогнеборцям вдалося приборкати жахливу пожежу у Чорнобильській зоні.

Рятівникам довелося працювати без відпочинку, без ковтка свіжого повітря і при неймовірній спеці. Гасити сильне полум’я доводилося на землі та з повітря. Небезпека полягала і в тому, що вогонь наближав­ся до атомної електростанції, сховища із відпрацьованим пальним та інших критичних об’єктів. Цього разу, завдяки титанічним зусиллям рятівників, можна видихнути спокійно. Слідчі мають з’ясувати, що призвело до загоряння. Розглядаються як природні чинники, так і навмисний підпал.
Нині Україна потерпає не лише від коронавірусу, а й від безвідпо­відальних осіб, котрі заграють із вогнем і провокують масштабні пожежі. Не є винятком і Кам’янеччи­-на. За повідомленням 2 ДПРЗ, з
8 до 15 квітня пожежники 13 разів виїжджали в район гасити сухостій, під­палений невідомими людьми.
Цікаво, а чи знають ці бездушні особи, що лише один виїзд пожежного автомобіля обходиться дер­жаві у 30 тисяч (!) гривень. Під час навіть незначної пожежі в полі чи лісі від вогню гинуть близько сотні тваринок! Годі й казати, яких матеріальних збитків потягне пожежа, якщо вогонь дійде до людських обійсть.
Фахівці ДСНС намагаються достукатися до свідомості кожного. Але безтолкових осіб, які байдуже ставляться до природи, на жаль, ще є вдосталь. Тож цього тижня масові підпали розглянули у Верховній Раді. Там вирішили довго не церемонитися і покарати паліїв грив­-нею, запровадивши нові штрафи, збільшені у 18 разів. Зокрема, по­рушення вимог пожежної безпеки в лісах потягне штраф на громадян від 1500 до 4590 грн, на посадових осіб – від 4590 грн до 15300 грн. Якщо ж це призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – штраф відповідно 4500-15300 та 10710-18360 грн. Випалювання стерні, пасовищ, рослинності, опалого листя тощо карається штрафом 3060-6120 грн для громадян та 15300-21420 грн для посадових осіб.