Четвер, 18 Квітня 2024 р.

РІШЕННЯ ПРО РИНКИ УХВАЛИТЬ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА

Сьогодні, 29 квітня, Кабінет міністрів дозволив роботу продовольчих ринків під час карантину за умови дотримання вимог безпеки для нерозповсюдження коронавірусної хвороби. Але умовою роботи продовольчих ринків є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram про рішення уряду висловився так:

– Робота продовольчих ринків під час пандемії має регламентуватися чіткими санітарними нормами. Сьогодні Уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ та Мінекономіки, які дають змогу ринкам відновити свою діяльність.

Як повідомляє Урядовий портал, прем’єр-міністр акцентував на підтримці бізнесу:
– Наступний пік захворюваності, якщо він буде, медична система зустріне підготовленою. Тепер Уряд сфокусується на підтримці малого та середнього бізнесу і стабілізації економічної ситуації.
Нагадаємо, що питання роботи ринків неодноразово обговорювалося. Наприкінці березня МОЗ дозволило владі на місцях відкривати зареєстровані продуктові ринки під час карантину, але наказало суворо дотримуватись певних обмежень, які прописані в постанові головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка. Це, зокрема, перебування не більше одного відвідувача на 20 кв. м торговельної площі; 1,5-метрова дистанція між покупцями в чергах; наявність і на продавцях, і на покупцях засобів індивідуального захисту. Однак, через недотримання прописаних правил, Віктор Ляшко вирішив скасувати власну постанову.
Проте український малий бізнес вже декілька тижнів вимагає відкриття ринків.
Зокрема, в Кам’янці-Подільському 27 квітня, під адмінбудівлею міськради зібралися підприємці, які в черговий раз звернулися до влади з проханням відкрити Центральний ринок, аргументуючи тим, що півторамісячне сидіння вдома через карантин «з’їло» усі заощадження. А вчора відбулося засідання координаційної ради з цього приводу та зустріч міського голови Михайла Сімашкевича з підприємцями. Вирішено було зачекати на рішення уряду.
Тепер, коли Кабмін свої вимоги оприлюднив, залишається чекати на рішення Держпродспоживслужби, яка визначить чи готовий наш ринок працювати за вимогами МОЗ.