П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ЕЛЕКТРОННЕ НАПРАВЛЕННЯ: ЩО ЦЕ І ДЕ ВЗЯТИ

– Чула, що тепер, аби потрапити на прийом до вузького спеціаліста, потрібно обов’язково мати електронне направлення. Якщо це справді так, то яка процедура його отримання? – із таким запитанням до «Подолянина» звернулася постійна читачка, 78-річна пенсіонерка Людмила Миколаївна.

Коментує директор з ме­дичної частини КНП «Лікувальний діагностично-кон­сультативний центр» Артур САВИЦЬКИЙ:
– Справді, з 1 квітня, відповідно до другого етапу мед­реформи, в нашому закла­ді є декілька новацій. Ми продовжуємо переходити на електронний документообіг, дублюючи записи в амбулаторних картках. На сьогодні вимога часу для отримання реєстрації медичної по­-слуги та отримання оплати від НСЗУ – ввести електрон­не направлення від сімей­ного лікаря до вузькопрофільного фахівця. На підставі цього електронного направлення адміністрація нашої установи подає звітність до Національної служби здоров’я України, остання ж відшкодовує установі кошти за надану послугу пацієнту. Ця звітність також стосується електронного направлення на госпіталізацію, на гастро­скопію, рентгенографію та ін­ші обстеження. У подальшому всі лікарняні листи та довідки теж будуть електрон­ними. Тобто, електронне на­правлення є саме тим «ключем», що дає змогу перевірити і уточнити НСЗУ, якому конк­ретному пацієнту і яка послуга надавалася.
Відповідно до цієї елект­ронної звітності, кошти надходитимуть на рахунок медзакладу, і лікарі та інший мед­персонал зможуть отримати заробітну плату.
Електронне направлення генерується медичною інформаційною системою, воно може бути роздруковане на папері (на фото) або бути представленим у вигляді 16-значного цифрового коду, який у вигляді СМС приходить на телефон пацієнта.
Аби отримати направлення, потрібно звернутися до сі­мейного лікаря. Можна прийти особисто, можна зателефонувати, як це роблять деякі пацієнти. Якщо людина має електронне направлення, то прийом для неї буде безкоштовним, усе відшкодує Національна служба здоров’я. В іншому разі пацієнт із власного гаманця має заплатити за прийом, відповідно до розроблених МОЗ тарифів. Якщо хворий ходить на прийом до вузького спе­ціаліста декілька разів, то щоразу брати нове направлення не потрібно. Воно видається на весь період лікування відповідної хвороби.
Наголошу, що направлення не потрібне до стоматолога, гінеколога, психіатра.