Четвер, 25 Квітня 2024 р.
15 Травня 2020

ДВА СЦЕНАРІЇ ЗНО

Коронавірус змусив переписати сценарій здачі ЗНО. Якщо в попередні роки школярі на цей період уже встигли скласти пробне ЗНО, отримати його результати, проаналізувати допущені помилки і підготуватися до основної його здачі, то цьогорічні випуск­ники пильнують, коли ж, власне, відбудеться навіть пробне зовнішнє незалежне оцінювання.

– Днями Міністерство освіти і науки озвучило дві версії, коли може відбутися ЗНО, залежно від тривалості карантину, – коментує «Подолянину» начальник міськ­управління освіти і науки Сергій МЕЛЬНИК. – Якщо карантин завершиться на початку червня, то основна сесія ЗНО буде проведена 25 червня – 17 липня. У такому разі, як зазначають у МОН, результати державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання стануть відомі до 31 липня. Якщо карантин буде продовжений до початку серпня, то основна сесія ЗНО відбудеть­ся 17 серпня – 4 вересня. Відповідно, результати тестування будуть оприлюднені до 17 вересня.
При цьому ті, хто не зможе потрапити на основну сесію через хворобу чи інші причини, зможуть пройти тестування на додатковій сесії ЗНО. Вона може відбутись 28 липня – 11 серпня за першого сценарію та 22 вересня – 6 жовтня – за другого.
Усі, хто зареєструвався на пробне ЗНО, зможуть його пройти у червні (попередньо 15-17 червня), якщо до того часу завершиться карантин, або ж у першій половині серпня. Про всі зміни управління освіти і науки повідомлятимемо додатково.
Власне через карантин цьогоріч буде зміщено і терміни вступної кампанії на серпень. МОН уже внесло зміни до умов прийому на навчання до вишів. Так, для вступників на основі ПЗСО реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 серпня, прийом заяв і документів триватиме з 13 до 22 серпня (для тих, хто вступає за результатами ЗНО), та до 16 серпня для вступників, що складатимуть вступні іспити в закладі вищої освіти.
Творчі конкурси та вступні іспити на місця державного замовлення будуть проводитись із 1 до 12 серпня. Надання рекомендацій для зарахуван­-ня на бюджет відбуватиметься не пізніше як 27 серпня, а по­дача вступниками документів для зарахування – до вечора 31 серпня.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.