Субота, 20 Квітня 2024 р.
29 Травня 2020

БУЛА ЗЕМЛЯ ДЛЯ АТОВЦІВ – СТАЛА ДЛЯ ЧИНОВНИКІВ

Скандали щодо виділення землі учасникам АТО на території Китайгородської ОТГ тягнуться не пер­ший рік.

Ситуація досить банальна: п’ятеро кам’янчан, які захищали країну і мають гарантовані державою права на отримання земельних ділянок, переважно їх не отримали. Єдиний щасливчик – Андрій ВЕНЕРСЬКИЙ. Він і розповів «Подолянину» про перипетії, які довелося пережити, виборюючи гарантовану державою землю.
– Ніколи не думав, що доведеться зіткнутися з таким зу­хвальством на мирній території, на рідній Кам’янеччині, – розповідає чоловік. – Ще 2017 року ми, п’ятеро кам’янчан-атовців, звернулися до управління Держгеокадастру у Хмельницькій області з проханням про виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Землю нам знайшли за межами села Вихватнівці. Ми одразу ж виготовили проєкти землеустрою, всю необхідну документацію подали до Китайгородської ОТГ. Але тамтешні чиновники спочатку наші документи протримали понад пів року, а потім депутати своїм рішенням відмовилися давати нам землю, мовляв, мають своїх атовців, яким також потрібні ділянки. Але ж наділи, на які ми претендували, отримали не військові, а секретарка сільської ради і місцева депутатка. Ми з колегою по земельних розбірках, також атовцем Андрієм Стефанцевим подали до суду, який зобов’язав депутатів переглянути їхнє рішення. Як наслідок – мені ділянку таки виділили, а Андрію – ще ні. Якби не розголос і не підтримка депутатки Китайгородської сільської ради Євгенії Коритнік, то не було б і цього. У мене виникає запитання: чому люди, які живуть у мирній країні завдяки захисникам, дозволяють собі такі ниці дії щодо нас, чому без розголосу, скандалів і судів не можна отримати землю?
Китайгородська ОТГ ще 13 травня на офіційній сторінці громади у фейсбуку пояснила ситуацію, що склалася. Там переконані, що в пріоритеті громади – забезпечення земельних інтересів саме членів громади та насамперед учасників АТО.
– На сьогодні в громаді забезпечено землею 93% учасників АТО, які проживають та зареєстровані на території. Ще 6% документації – в процесі розробки, 1% – інші чинники, – йдеться в повідомленні.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.