Субота, 20 Квітня 2024 р.
5 Червня 2020

НА ЦЕМЕНТНОМУ УПЕРЕДИЛИ ВИБУХ

Сапери ДСНС завадили вибуху застарілого боєприпасу на цементному заводі.

5 червня о 9.50 до Служби порятунку ДСНС у Кам’янці-Подільському надійшло повідомлення про те, що на транспортувальній смузі з подачі сировини для виробництва цементу ПАТ «Подільський цемент» виявлено предмет, схожий на вибухонебезпечний. Силами служби безпеки підприємства та правоохоронних органів було організовано оточення та охорону місця події.
Снаряд був виявлений на транспортері за допомогою пристрою, що відсікає феромагнітні сплави. Важко уявити наслідки, яких вдалося уникнути, адже боєприпас міг потрапити в подальшу переробку та пройти термообробку у печі.
До місця події негайно прибули сапери групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Хмельницькій області, які ідентифікували знахідку, як артилерійський снаряд часів Другої Світової війни калібром 76 мм. Боєприпас перебував у бойовому стані та ніс смертельну загрозу для працівників підприємства.
Сапери ДСНС із дотриманням заходів безпеки вилучили артснаряд та цього ж дня о 13:30 знищили у спеціально відведеному місці.
Дальність розльоту осколків цього боєприпасу сягає до 700 м, то ж не важко уявити наслідки його детонації для персоналу та обладнання підприємства.
Хоч транспортувальна лінія тимчасово й була призупинена, проте завдяки оперативності та злагодженій роботі саперів ДСНС, адміністрації заводу та правоохоронців вдалося не допустити повної зупинки технологічного процесу заводу-гіганту, тим самим попередити колосальні збитки.

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області.