Четвер, 18 Квітня 2024 р.
5 Червня 2020

КОРОНАВІРУС ШТУРМУЄ РОДИНИ

Якщо початок тижня вселяв оптимізм і надію, що коронавірус потрохи відступає, то вже пообіді у вівторок ситуація погіршилася. За станом на 11.00 четвертого червня, в місті лабораторно підтверджено COVID-19 у 103 осіб, а в районі – у 71. До Хмельницької інфекційної лікарні госпіталізовано 29 кам’янчан та 11 жителів району, одужало відповідно 32 та 26. Як бачимо, за тиждень у місті хворих побільшало на 28 осіб, а в районі – на 24.

НОВИЙ СПАЛАХ НА ШВЕЙНІЙ

Власне коронавірус і цього тижня скликав журналістів до міськради на чергову пресконференцію. Як і попереднього тижня, захід проводили заступник міського голови, керівник оперштабу з ліквідації надзвичайних ситуацій Василь СУКАЧ, начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК та начальник управління з питань НС та ЦЗН Юрій КРИЛОВ.
За оприлюдненою інформа­цією, ситуація в місті щодо захворюваності на COVID-19 залишається напруженою. Серед хворих переважно працівники підприємств і медичної галузі. Найбільшим вогнищем спалаху залишається «Завод точної механіки», де вірус лабораторно підтверджено у 38 працівників. До слова, частину ПЛР-досліджень працівникам здійснювали у Хмельницькій лабораторії, а 107 тестів – у приватній лабораторії, що обійшлося підприємству в 150 тис. грн. Наприкінці минулого тижня з’явився в місті ще один осередок – швейна фаб­рика, де працюють близько трьох сотень осіб. Там, за станом на вчорашній день, COVID-19 уже лабораторно підтвердили у 8 лю­дей. Із 30 травня фабрика не працює, там здійснюється дез­інфекція.
В охоронця спорткомплексу «Епіцентр» (до речі, заклад не працює, відколи в країні триває карантин) також підтвердили коронавірус. Чоловік на самоізо­ляції. Ще одна людина, яка захворіла, працює на «Преттль-Кабель», але ще з березня перебуває на самоізоляції. На щастя, на сьогодні на інших великих підприємствах не зафіксовано жодного випадку коронавірусу.
А ось із хворими медиками ситуація залишається напруженою. У Перинатальному центрі їх маємо троє. Цього тижня на лабораторне дослідження у Хмельницький відправлено ще 7 зразків із Перинатального. Якщо висновки будуть негативними, то відділення патології вагітних, яке було зачинено, знову запрацює.
Поки що зачиненим, щонайменше на два тижні, залишається весь корпус будівлі міської лікарні, в якому розміщені терапев­тичне, неврологічне і кардіологічне відділення. Нагадаємо, що тиждень тому в терапії зафіксували спалах – вірус підхопили 10 медиків і 10 пацієнтів. Одразу ж було взято матеріали в медиків і хворих з інших відділень. На щастя, їхні результати виявилися негативними. Уже тиждень екстрених хворих приймає райлікарня. Приміщення зачинено і повністю дезінфікується.
Як повідомив Юрій Пливанюк, наразі серед тих, хто інфікувався коронавірусом, 17 медичних працівників: 13 лікарів міської лікарні, 3 – Перинатального цент­ру, 1 хворий – лікар ПМСД. Двоє з них у стані середньої важкості госпіталізовані до Хмельницької інфекційної лікарні.
На брифінгу також зазначили, що місто розглядає можливості придбання апарату ПРЛ-діагностики, оскільки область завантажена роботою, і на результати до­водиться чекати по декілька днів.
А ще наголосили, що міська влада виконала обіцянку – і в травні премії з міського бюджету отримали 256 медпрацівників на загальну суму 867 тис. грн. Ще частина медиків буде пре­мійована і у червні.

КОРОНАВІРУС ЗАНЕСЛИ В РОДИНИ

Не тішить ситуація і в районі. Якщо донедавна хвороба дісталася декількох сіл, то вже цього тижня географія значно розширилася: Довжок (33 випадки, 16 одужали, 1 летальний), Лисогірка (6 випадків, 5 одужали, 1 летальний), Мукша Китайгородська (2 випадки, 1 одужав), Рункошів (1 і вже одужав), Кадиївці (3, із них 1 одужав), Кам’янка та Колибаївка (по 3 хворих, із них по 1 одужали), Баговиця (2), Тарасівка (6), по одному випадку зафіксовано в селах Кульчіївці, Гаврилівці, Гринчук, Добровілля, Нагоряни, Жванець, Шутнівці, Залісся Перше, Мала Слобідка, Гуменці, Смотрич та Острівчани. Серед недужих і 10 медпрацівників.
Як повідомила «Подоляни­ну» завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ, значно побільшало сімейних осередків, де зафіксовано коронавірус. У місті їх уже маємо 17, а в районі – 16. Це свідчить про те, що вірус легко поширюється при тісному і довготривалому контакті.
Аби зупинити пандемію на Кам’янеччині, фахівці вкотре просять громадян дотримува­тися карантинних заходів, ко­ристуватися масками і дезінфекторами, дотримуватися ди­станції.