П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Червня 2020

ГРОШЕЙ НЕ МАЮТЬ, ЗАТЕ В ПОЛІТИКУ ГРАЮТЬ

Укотре головною темою сесії районної ради стало закриття Орининської та Староушицької лікарень. Ці питання обговорювали на сесіях і 8, і 29 квітня, і вчора – 11 червня, але проблема все ніяк не зрушить із місця.

Ось уже декілька місяців ці два підприємства існують, але не функціонують. Національна служба здоров’я Украї­ни на роботу лікарень не виділи­ла повноцінної суми коштів, у районному і сільських бюджетах також немає за що їх утримувати. От і виходить, що працівників звільнили, працювати немає кому, а районні обранці не хочуть ні роботу закладів припинити, ні передати приміщення на баланс сільрад.
Чітко окреслила ситуацію, що склалася не лише з лікарнями, а й загалом у районі, перша заступниця голови Кам’янець-Подільської РДА Ніна ФАБІЯНСЬКА.
– Перш ніж говорити про стан справ із лікарнями, окреслю фінансову ситуацію в районі. Через пандемію перевиконання бюджету немає. Про жодні додаткові надходження не йдеться, дай Боже, щоб ми виконали бюджет хоча б на 100%. Бо з початку карантину районна скарбниця недоотримала більше як 2 мільйони гривень через податкові канікули. Не виконується бюджет і в багатьох сільських радах та ОТГ. Тому вони також не зможуть підтримати лікарні. На початку року депутати ухвалили чимало програм, які фінансуються з районного бюджету, на них треба близько 40 мільйонів гривень. Є такі питання, що не чекають, їх треба вже вирішувати. Скажімо, днями в нас була ситуація з військкоматом. Ми зобов’язані підвозити призовників на розподільні пункти. На це було передбачено 25 тисяч гривень. А не дали жодної копійки. І таких програм дуже багато, і озвучуватися вони будуть на кожній сесії, бо люди на щось розраховували.
Мені особисто було доручено вивчити, чи можна продовжити роботу лікарень. Коли головні лікарі побачили, що Національна служба здоров’я дала Орининській лікарні 59 тисяч гривень, а Староушицькій – 66 тисяч гривень на утримання, то тільки роз­-вели руками. На ці кошти їхні заклади не можуть існувати. Вони повинні самі заробляти, щоб утримати лікарню в якихось межах.
Якщо лікарень немає, то хто охоронятиме ті приміщення? Якщо громади готові взяти їх на баланс, то чому не передати їм? Питан­-ня тягнути немає як і розраховувати немає на що.
Також Ніна Францівна повідомила, що є інвестори, які готові створити діаг­ностичні центри, де буде рентгенапарат, апарати для взяття аналізів. А поки що до послуг селян амбулаторії.
На захист своєї лікарні приїхали мешканці Староушицької ОТГ, щоправда, депутати їм слова не надали.
– Великі політики свої політичні ігри будують на питанні мови, а ми на місцевому рівні – на освіті та медицині. Питання потрібно вирішувати, але комусь треба заробити політичні дивіденди. Якщо сьогодні є домовленість, що не буде розбазарювання майна, то в чому проблема? – не розуміє ситуації депутат Ігор ГАЙ.
Навіть такі переконання не вплинули на окремих депутатів, і голосів не вистачило ні для закриття лікарень, ні для передачі їхніх приміщень.
Як не дивно, навіть у вирі таких політичних ігрищ пройшов депутатський запит Сергія БОГАЧИКА щодо ремонту прогнилої підлоги у Приворотській школі. Правда, чи знайдуться на неї кошти, – ще те питання.
Через безгрошів’я проблеми виник­-ли із соціальними робітниками, чимало отримали повідомлення про звільнення. Районна влада сподівається, що в бюджеті 2021 року на їх утримання буде біль­ше грошей, а нині головне – утримати їх до нового року.
Трохи зекономити вдалося за рахунок культури та освіти, бо працівники на декілька тижнів пішли у відпустки за власний рахунок.