П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Червня 2020

АБИ НЕ СТАЛО ГІРШЕ…

У міськраді й цього тижня відбувся традиційний брифінг щодо коронаві­русної інфекції за участі заступника міського голови, керівника оперштабу з ліквідації надзвичайної ситуації Василя СУКАЧА, начальника міськуправління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА та начальника міського управління з питань НС і ЦЗН Юрія КРИЛОВА.

За словами Василя Олександрови­ча, за 5 днів – із 5 до 10 червня – в місті не фіксувалося жодного нового випадку COVID-19. За станом на 10 ранку 10 червня, ситуація виглядала так: із початку пандемії зареєстровано 105 підтвер­джених випадків коронавірусної інфекції, 37 містян одужали. На жаль, цього тиж­ня в місті зафіксована перша смерть від ускладнень коронавірусної інфекції.
У Хмельницькій інфекційній лікарні померла 63-річна кам’янчанка. Відомо, що жінка мала складне супутнє захворювання і деякий час лікувалася в міському терапевтичному відділенні. Фактично хворіє 68 людей, із них 29 – госпіталізовано, 38 лікуються амбулаторно. Проведено 1093 ПЛР-досліджень. Разом із тим у міс­ті розпочали й ІФА-тестування медпрацівників та строковиків.
Позитивна епідситуація дозволила відновити роботу відділення патології вагітних Перинатального центру, яке декілька тижнів було на ізоляції. Нагадає­мо, що вірус там діагностували в молодшої медсестри пологового відділення, а згодом – і у двох акушерок.
Імовірно, що через тиждень зможе приступити до роботи терапевтичне, кардіологічне і неврологічне відділення, що розташовані в одному корпусі міської лікарні на Жовтневому. Наразі COVID-19 там підтверджено в 10 медпрацівників терапевтичного відділення та 10 його пацієнтів.
За тиждень не побільшало хворих і в інших найбільших осередках спалаху хвороби – на «Заводі точної механіки» та швейній фабриці.
Юрій Крилов розповів, що щоп’ятниці у Хмельницькому засідає обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Він сподівається, що, в разі відсутності нових випадків захворювання, Кам’янець-Подільський таки потрапить до переліку регіонів обласного значення, яким пом’як­-шено карантинні заходи. Бо, за станом на 5 червня, нашому місту та району, а також Старокостянтинову заборонено прово­дити спортивні змагання, відкривати готелі, відновлювати роботу закладів фізичної культури і спорту, приймати всередині приміщення відвідувачів закла­дами громадського харчування. Наразі, відповідно до нової постанови уряду, всі ринки, заклади, які надають різного роду послуги, про­довжують працювати, однак із жорстким дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм.
Юрій Пливанюк укотре попросив ка­м’янчан дбати про власне здоров’я і своїх рідних:
– Час має працювати на нас. Сьогодні весь світ шукає способи, як позбутися коронавірусу, вишукуються нові схеми лікування, спеціалісти розробляють вакцини. На мою думку, вірус уже не такий агресивний, як був тоді, коли «горіли» Італія, Іспанія, Америка. Поступово він слабне, але все одно залишається підступним, до кінця не вивченим і небезпечним. Тому ще не час розслаблятися. Звісно, карантин уже всім набрид, і ми хочемо повернутися до повноцінного життя. Але маємо пам’ятати про безпеку.
Щоправда, уже ввечері 10 червня стало відомо про новий підтверджений випадок COVID-19, який став 106-м у місті. Вірус діагностували у продавчині. Наразі проводиться епідрозслідування і встановлюється коло контактних осіб. Відомо, що жінка лікується амбулаторно.
У районі ж кількість хворих залишається стабільною. Як повідомляє Кам’янець-Подільська РДА, на ранок 11 червня підтверджено 74 випадки захворювання на COVID-19. Із них 8 хворих госпіталізовано до Хмельницької інфекційної лі­карні, 20 лікуються амбулаторно. 43 людини вже одужали, 3 померли. Зокрема, на початку тижня у Хмельницькій інфекційній лікарні від ускладнень коронавірусної інфекції померла 64-річна жінка із Колибаївки. Відомо, що вона перебувала на лікуванні в Кам’янець-Подільському терапевтичному відділенні із хронічними недугами.
У населених пунктах району ситуація така: Довжок – 34 випадки (27 одужали, 1 летальний), Лисогірка – 6 (5 одужали, 1 летальний), Мукша Китайгородська – 2 (1 одужав), Рункошів – 1 і вже одужав, Кадиївці та Кам’янка – по три випадки, всі одужали, Кульчіївці – 1 і одужав, Колибаївка – 3 випадки (1 одужав, 1 летальний), Гаврилівці – 1 і одужав, Баговиця – 2, Тарасівка – 7, Шутнівці – 3, у селах Гринчук, Добровілля, Жванець, Залісся Перше, Мала Слобідка, Гуменці, Острівчани і Смотрич – по одному хворому.