П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
15 Червня 2020

НА ШВЕЙНІЙ НОВІ ХВОРІ

За станом на 13.00 15 червня маємо 117 хворих на COVID-19 у місті та 81 – у районі, зареєстровано відповідно 21 та 18 сімейних осередків, – такі дані у коментарі «Подолянину» озвучила завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ:

– Зареєстровано шість нових випадків коронавірусної інфекції на швейній фабриці, і тепер там маємо 16 хворих. Підприємство припинило свою роботу ще наприкінці травня – відколи там лабораторно підтвердили COVID-19 у швеї. Коли ж минуло 14 днів і почали проводити ПЛР-контроль контактних осіб, виявлено свіжі випадки і їх немало. Усі ці люди перебували на самоізоляції і більшість з них дотримувалися умов карантину. На мою думку, вірус міг потрапити в організм ще тоді, коли люди працювали і перебували у колективі. До слова, 80% хворих мають легкі симптоми: субфебрильна температура 37,2-37,4 впродовж декількох днів, загальна слабкість, сонливість, незначне покашлювання і першіння в горлі. Безсимптомно хворобу переносять близько 20% осіб, у яких підтверджено коронавірусну інфекцію.
Стабілізувалася епідситуація на «Заводі точної механіки». Від 3 червня там не зафіксовано жодного нового випадку. Загалом коронавірус підтверджено у 43 працівників, з яких 35 – жителі міста та 8 – району.
Щодо терапевтичного відділення міської лікарні, то у приміщенні двічі проведена суцільна дезінфекція та один раз – дезінсекція.
Також минулого тижня коронавірусну інфекцію лабораторно підтвердили у продавчині міського магазину, де реалізуються побутові товари. У інших працівників тести виявилися негативними. Але хворобу діагностували у її 29-річного чоловіка та 4-річної дитини.
Недугу підтверджено і у мешканки села Кам’янка, яка працює кухарем на ТОВ «Нібулон». Але, як стверджує жінка, вона не ходила на роботу ще з березня.

За словами Алли Вадимівни, аналізуючи ситуацію із захворюваністю на COVID-19, можна зазначити, що у хворих старшого віку спостерігається низка супутніх патологій. Зокрема, це ішемічна хвороба серця та гіпертонія, надмірна вага та цукровий діабет. Тому старші люди обов’язково мають подбати про свій захист і без зайвої потреби не відвідувати людні місця.
Поступово покращується епідситуація і в корпусі міської лікарні, що на вул.Матросова. Нагадаємо, що там виник спалах захворювання у терапевтичному відділенні – занедужали 10 медпрацівників і 10 пацієнтів. Негативними виявилися тести усіх працівників і пацієнтів кардіологічного і неврологічного відділень. У коментарі «Подолянину» начальник міськуправління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮК зазначив, що за день-два роботу кардіології та неврології знову буде відновлено. Частина недужих з терапії уже одужали. Якщо результати контрольних ПЛР-досліджень будуть негативними, то до роботи приступить і терапевтичне відділення.
Щодо Хмельниччини, то під час традиційного брифінгу перший заступник голови Хмельницької ОДА Роман ПРИМУШ сьогодні оприлюднив дані, що в області маємо 559 хворих. Більшість із них, а це 417 осіб, уже одужали. 14 людей померли від ускладнень коронавірусної інфекції.
Поки що не меншає хворих і в Україні. На 9.30 15 червня Центр громадського здоров’я надав такі дані: протягом останньої доби лабораторно підтверджено 656 випадків. Загалом з початку пандемії підтверджено 31810 випадків COVID-19, з них 14253 одужали, 901 померли.