Четвер, 25 Квітня 2024 р.
19 Червня 2020

СКАНДАЛ НАВКОЛО ПАМ’ЯТКИ

Минулого тижня в соцмережах ширилися дописи відомої кам’янецької майст­рині Тетяни КЛЬОВОЇ щодо продажу будинку, де протягом 9 років розташовувалася її майстерня.

Зокрема, вона пише: «Продали пам’ятку національного значення, надбання нашого міста, осередку митців, пам’ятку архітектури XVIII ст. – будинок губернатора на вул.Довгій, 17, який зберігся найкраще, тому що його просто не чіпали!».
Пані Тетяна відома як дизайнерка сумок і капелюшків, її роботи неодноразово були серед переможців міжнародних виставок, зокрема, міжнародного фестивалю капелюшків у Тулузі.
Аби дізнатися детальніше про долю будинку, ми звернулися до мерії з де­кількома запитаннями. У міськраді нам підготували такі відповіді.
1. На яких підставах об’єкт за адресою вул.Довга, 17 було виставлено на продаж?
– Депутати Кам’янець-Подільської міської ради ухвалили рішення 79-ї сесії VIІ скликання Кам’янець-Подільської міської ради від 5 листопада 2019 р. №9/79 «Про затвердження переліку об’єктів комунальної власності для приватизації шляхом аукціону». Саме цим рішенням і розпочато процедуру шляхом електронного прозоро-продажу.
2. Чи є договір оренди в майстрині на використання приміщення?
– Майстриня протягом усього періоду використання частини цього приміщення не зверталася до міської ради по надання в оренду та не укладала жодного договору. Від­повідно жодної гривні до міського бюджету не надходило. Щодо стану зазначеної будівлі, то протягом усіх років там не проводилися роботи з ремонту, і об’єкт почав руйнуватися.
3. Чи була обговорена на громадських слуханнях потреба продажу пам’ятки архітектури?
– Згідно із Законом України «Про приватизацію державного та комунального майна», потреби в громадських слуханнях для продажу об’єкта комунальної власності немає.
Питання щодо включення в перелік на приватизацію будь-якого майна комунальної власності обговорюється на засіданнях сесії міської ради та ухвалюється рішення біль­шістю депутатів, які обрані мешканцями міста з метою представлення їхніх інтересів.
4. На вулиці Довгій розміщуються чимало майстерень кам’янецьких митців. Чи підлягають ще якісь із них продажу?
– За адресами: вул.Довга, 12 та вул.Довга, 19 розташовані майстерні художників, які вже багато років орендують зазначені будівлі. Потреби в їх продажу немає у зв’язку з тим, що орендарі сумлінно виконують умови договору та утримують об’єкти оренди в належному технічному стані.
Тому, перш ніж лити бруд та неправду в мережі інтернет, майстриня мала б сама дотримуватися вимог законодавства. І щонайменше – спростувати свою інформацію.
5. Що збираються робити з будівлею нові власники?
– Із новими власниками укладено попередній охоронний договір, згідно з яким пристосування пам’ятки буде визначено під час розроблення науково-проєктної документації на реставрацію пам’ятки.

Підготувала Ольга МІРКОТАН.
Фото зі сторінки Тетяни Кльової у фейсбуку.