Четвер, 25 Квітня 2024 р.
19 Червня 2020

ПЛАВАЛИ І ПЛАКАЛИ

Пів години дощу – і Кам’янець поплив. Затопило два ринки, декілька вулиць та авто, постраждали і села району. Велика вода принесла збитки, а ще гнів, страх, розчарування і невизначеність, – такою була злива 16 червня.

– За 20 хвилин випала півмісячна норма опадів, – розповідає заступник місь­кого голови Сергій БАБІЙ. – Традиційно підтопило наші найболючіші місця: ринок, вулицю Гагаріна поблизу 21 са­дочка і Новопланівський міст. У районі «Укрсоцбанку» знесло бруківку. Дісталося і Лебединому озеру: вода ринула з двох місць – із дороги пішла з боку «Укрсоцбанку» і з парку. Знову піднялася концентрація нафтового продукту, тому змушені були забрати лебедів в ЕНЦУМ.
Їхньому життю нічого не загрожує. Через негоду пів міста залишилося без елект­роенергії, впали два дерева. На жаль, ще не винайдено таких зливових систем, які б одночасно прийняли велику кількість води.

СМІТТЯ – ПРИЧИНА НЕГАРАЗДІВ

– Як ринула на ринок вода – не знали, що робити, одразу паніка, страх. Але що вони допоможуть, якщо треба товар рятувати, – згадує негоду продавчиня місцевого ринку пані Ольга. – Люди згуртувалися, допомагали один одному, що й дало можливість уникнути значних збитків. Але що робити, коли дощ піде вночі?! Владі треба задуматися і вирішити цю проблему раз і назавжди. Адже не один рік біда і через зливову каналізацію, яку треба чистити. Варто збільшити і кількість урн для сміття поблизу ринку.
На їх відсутність на зеленій зоні проспекту біля лавочок звернула увагу і наша читачка, яка зателефонувала до редакції. На її думку, їх має бути більше, тоді й сміття не валятиметься під ногами і не забиватиме зливову каналізацію.
Про те, як ринок оговтується після потопу, розповів директор Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ:
– Збитки, звісно, є, але не такі великі, як торік. Навчені бідою люди попіднімали товар нагору. Лило так, що подекуди позривало асфальт, з’явилися отвори, де пролягала стара теплотраса. Найближчим часом усе заасфальтуємо. Аби вирішити проблему із затопленнями, потрібні колосальні гроші. Коли детально вивчали ситуацію, з’ясували, що, за попередніми підрахунками, треба 100 мільйонів гривень. А їх, на жаль, немає. Як ва­ріант, підприємцям пропонували страхувати майно. Але і з цим не все гаразд. Можна застрахувати кіоск, а от товар – ні, бо щодня різний залишок, а страхова не буде щоразу рахувати його. На вихідні знову прогнозують грози, тому прошу наших підприємців завчасно підготуватися до негоди.

РЯТУВАЛИ ЛЮДЕЙ, АВТО І ЕЛЕКТРОЛІНІЇ

Служба ДСНС прозвітувала, що злива і їм добряче додала роботи. Рятувальники надали допомогу в буксируванні 8 автомобілів та рейсового автобуса, де перебували люди з дітьми, які внаслідок зливи потрапили в полон води.
Електрики того дня також працювали, не покладаючи рук. За словами головного інженера МРЕМ Віктора ХВОРОСТОВСЬКОГО, в місті та районі до ліквідації наслідків стихії було залучено по 5 бригад. Повітряні лінії ушкоджувалися зазвичай через падіння дерев.
– Люди не дозволяють їх різати, а коли гілля приносить біду, горе-захисники вже мовчать. Через негоду в місті найдовше сиділи без електроенергії Руські фільварки. У районі найбільше постраждали Жванець, Калиня, Супрунківці, Тернава. Наші бригади спрацювали оперативно, не залишивши споживачів без світла надовго.
Непереливки того дня було і в районі. Порозмивало комунальні дороги в Панівцях, Зіньківцях, Колибаївці, Кам’янці. Подекуди повимивало в господарів урожаї. Від стихії постраждали також Смотрич, Кульчіївці, Дов­жок, Абрикосівка, Корчівка, Супрунківці.
Управління надзвичайних ситуацій Кам’янець-Подільської міськради одразу ж після дощу надало роз’яснення, що робити у разі підтоплення майна, яке було застраховане, і порекомендували по довідки звертатися до Хмельницького обласного центру з гідрометеорології ДСНС за номерами: 76-27-56, 79-45-88, 65-64-92. E-mail:pgdhmel@meteo.gov.ua.