Четвер, 25 Квітня 2024 р.
26 Червня 2020

ВЕЛИКА ВОДА ПРИНЕСЛА БІДУ

Ходоровецькі старожили розповідають, що скільки живуть – такої великої води не бачили, складається враження, що прорвало небо. Дощ стояв стіною, вулицями ріки текли в коліно…

Через зливу 22 червня найбільше постраждали Ходорів­ці, Ластівці, Кульчіївці. Пошко­джено 2 лінії електропередач, змито 280 квадратних метрів комунальних доріг.
– У п’ятницю була перша серія стихії, але вона виявилася грибним дощиком у порівнянні з тим, що кої­лося в понеділок, – коментує голова Колибаївської ОТГ Михайло ЖЕЛІЗНИК. – У четвер через тривалі потужні дощі у Чагарівці про­рвав став, уся вода пішла у Ходорівці, в тамтешній ставок, який у рази більший, тому міг би затопити все село. Було ухвалено рішення підкопати дамбу ставу і трохи спустити його. Води в землі було так багато, що вона вже її не приймала. Було під­топлено декілька городів, але ціле село врятовано від більшого лиха.
Порозмивало дороги в Княгинині, Ходорівцях, відкачуємо воду, бо є підтоплення будинків і городів.
На автодорозі поблизу с.Ходорівці внаслідок негоди впали два дерева на проїжджу частину. Бійці 6 ДПРЧ оперативно розрізали, прибрали гілки та розчис­тили проїжджу ділянку дороги.
На жаль, 22 червня грозові дощі не обминули населені пункти і Жванецької ОТГ. У повідомленні на сайті громади йдеться про те, що потоки води пошкодили дороги та вулиці, що призвело до аварійного стану. Сильний вітер поламав дерева та позносив шифер із будівель. Рівень води в річках та ставках значно підвищився, що призвело до підтоп­лення прибережних територій, декілька днів були перебої з електроенергією та мобільним зв’язком. Та найбільше від негоди постраждали Ластівці, стрімкі потоки води несли з пагорбів населеного пункту каміння великих розмірів та гілки дерев.
Негода додала роботи елект­рикам як у селах, так і в місті.
– У Ходорівцях працювала одна відновлювальна бригада, залучали вишку, – коментує головний інженер Кам’янець-Подільського РЕМ Віктор ХВОРОСТОВСЬКИЙ. – Біль­шість наших проблем через падіння дерев: рвуться дроти, опори, а господарям які збитки завдають­-ся: ламаються огорожі, будівлі.
У Кам’янці через надмірну вологу в декількох місцях було пошко­джено кабельну лінію, тому 23 червня у центрі вими­калася подача елект­роенергії. Така ж ситуація і у війсь­ковому містечку на вул.Вокзальній. Кабелі пролягають у землі. На них потрапляє во­лога, що є найбільшим ворогом ізоляційних матеріалів. Унаслідок пошкодження ізоляції кабельних ліній і вини­кають аварії.
Зважаючи на природні катаклізми, кам’янчани небезпідставно почали хвилюватися за якість питної води і взагалі за її постачання. Сусідня Хотинщи­-на, її КП «Хотинтепломережа», за інформацією місцевого видання, із середи, 24 червня, припинило централізоване водо­пос­тачання. Пояснили тим, що, у зв’язку з погіршенням якості води в Дніст­рі внаслідок сильного паводка, її замуленням, пос­тачання води припинено на не­виз­начений термін.
Наше ж комунальне підприємство запевняє, що спеціалісти працюють у посиленому режимі, аби містяни були з якісною водою. Ось повідомлення пресслужби підприємства:
«Через рясні дощі, які призвели до збільшення припливу води в річці Дністер, КП «Міськтепловоденергія» вживає всіх заходів щодо очищення води під час паводка і несе незаплановані фінансові витрати, намагаючись перебороти наслідки стихії. Західні області України наразі борються з паводком після інтенсивних дощів, а КП «Міськтепловод­енергія» акумулювало всі потужності для того, щоб очистити і подати питну воду для мешканців міста. Навіть під час найбільших повеней насосні станції ще жодного разу не зупинялися, як це, на жаль, сталося в двох інших містах.
За станом на 24 червня, рівень води в Дністрі в районі с.Цвіклівці (де розташований водозабір КП «Міськ­тепловоденергія») був дещо вищий від нормального, і це при тому, що Дністровська ГЕС втричі збільшила об’єми скидання води.
Наразі каламутність води на водозаборі становить 300 міліграмів на літр, а норма – 5-6. В екстреному порядку підприємство запасає хімічні реагенти (коагулянт, гіпохлорит) для того, щоб очистити воду та привести її до стандартів питної води України. Якщо при такій замуленості не посилити очищення та знезараження, то, крім коронавірусу, можуть з’явитися ще й кишкові захворювання.

– Ми уважно стежимо за ситуа­цією та робимо все від нас залежне, аби мінімізувати для мешканців негативний вплив високої води, – зауважив під час екстреної наради гендиректор КП «МТВЕ» Валерій ГОРДІЙЧУК. – У зв’язку з прохо­дженням дощового паводка, Дністровський водогін працює в посиленому режимі з погодинним бактеріологічним і хімічним контролем якості питної води. Адміністрація доводить до відома споживачів, що на цей час якість питної води повністю відповідає державним стандартам якості та не містить небезпечних домішок».