П'ятница, 29 Березня 2024 р.
26 Червня 2020

СУДОВІ БАТАЛІЇ ЖВАНЕЦЬКОЇ ОТГ

Бородате газове питання Жванецької ОТГ свого часу поставило під загрозу існуваня цілої громади. На щастя, днями її представники в суді все-таки довели правоту ОТГ, зберегли гроші, хоча судова тяганина все ще продовжується. А почалося все через давні та незрозумілі борги Сокільської сільради, яка нині входить до Жванецької ОТГ, перед «Нафтогазом». Через них могли заблокувати рахунки новоствореної громади, що означало її знищення. Детальніше «Подолянин» писав про це 7 червня 2019 р.

Борг і штрафні санкції через нього склали немалу суму – 34 міль­йони гривень, які весь цей час не давали спокійно спати ні керівництву громади, ні її мешканцям. Жванецька ОТГ зверталася до всіх можливих інстанцій, до прем’єр-міністрів і навіть до двох президентів, у пошуках правди пішла до суду.
Проблема тягнеться ще з 2011 р., коли Сокільська сільська рада виступила замовником газогонів високого і середнього тиску Жванецької зони і була використана для транзиту коштів, адже спрямовувалися вони на газифікацію багатьох сіл, які входили не лише до цієї сільради. Роботи були виконані ще 2012 р. – проведено підвідний газопровід середнього тиску до сіл Острівчани, Руда, Цвіклівці, Сокіл, Слобідка-Малиновецька, Малинівці, Бабшин, Гринчук, Ходорівці, Княгинин, Гаврилівці, Жванець, Брага, Ісаківці, Ластівці, Збруч. А вже 2016 р. «Нафтогаз» подав позовну заяву проти Сокільської сільради, мовляв, та заборгувала понад 10 млн грн, і ще чимало наросло пені.
Коли голова Жванецької ОТГ Тетяна КРИВОРУЧКО дізналася про судовий позов на мільйо­ни, сказати, що вона була шокована – це нічого не сказати, але, взявши себе в руки та зібравши команду спеціалістів, почала боротьбу.
– Касаційний господарський суд 16 червня відмовив у розгляді ка­саційної скарги НАК «Нафтогаз Украї­на» до Жванецької сільської ради. Суд поставив крапку у визнанні недійсним боргу Жванець­­-кої сільської ради з будівництва газопроводів, – коментує Тетяна Володимирівна. – Раніше Жванецька сільрада вже виграла спір із НАК «Нафтогаз Україна» в розмірі більш ніж 11 мільйонів гривень. Наразі боремося через обов’язок сплати на користь НАК «Нафтогаз Україна» у розмірі понад 22 мільйони гривень. Жванецька сільська рада подала позов за нововиявле­ними обставинами щодо газопроводу середнього тиску, розгляд якого відбудеться 1 липня у Хмельницькому.
Варто наголосити, що у справах такого рівня ніхто з адвокатів нашого регіону не хотів брати участі. Тому ми уклали співпрацю з адвокатським об’єднанням «Місяць і партнери», які допомогли нам досягти справедливості, адже 34 мільйони – це чимала сума для бюджету нашої громади. Ми радіємо, коли перемагає справедливість.