Четвер, 28 Березня 2024 р.
7 Липня 2020

COVID-19 АТАКУВАВ МЕДИКІВ

За станом на сьогоднішній ранок, на Кам’янеччині коронавірус лабораторно підтверджено у декількох медиків міста і району. Нині триває епідрозслідування, встановлюється коло контактних осіб, деяких фахівців відправляють додому на самоізоляцію.

У коментарі «Подолянину» лікар-епідеміолог міжміськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Лідія ПОНОМАР навела свіжі дані щодо захворювання і розповіла про нових хворих.
За станом на ранок 7 липня, у місті маємо 16 активних хворих, з яких одного госпіталізовано до Хмельницької інфекційної лікарні, 15 лікуються амбулаторно. 125 кам’янчан одужали, одна пенсіонерка померла. З початку пандемії у місті зареєстровано 142 хворих. У районі наразі зафіксовано 10 хворих на COVID-19: трьох госпіталізовано до ХІЛ, 7 – лікуються амбулаторно. Одужало 88 мешканців району. Маємо в районі і чотири летальних випадки. Зокрема, днями помер 80-річний дідусь із с.Ходорівці. Усього зареєстровано 102 хворих.

– Щодо нових хворих, то третього липня у Перинатальному центрі зареєстровано ще одну хвору на COVID-19,розповідає Лідія Іванівна.Це кам’янчанка, медична сестра реанімаційного відділення новонароджених. На момент, коли жінка працювала, у відділенні не було жодної дитини, медперсонал нараховував п’ятьох осіб, з якими вона контактувала. Частину контактних уже обстежено і поки що нових випадків зараження не має. Додам, що новий випадок не пов’язаний із виявленою 30 червня медсестрою педіатричного відділення. У Перинатальному центрі епідрозслідування триває, проводяться усі необхідні заходи щодо недопущення поширення коронавірусної інфекції.
Крім того, 3 липня зареєстровано два випадки COVID-19 у водіїв «швидкої»: один житель міста, інший – району. Працівників «швидкої» обстежать методом ІФА. Тісне коло контактних уже знаходиться на самоізоляції. Загалом у «швидкій» працює понад 130 осіб, однак не всі мали контакт із водіями, адже там робота позмінна і не всі фахівці перетиналися.
Вчора, 6 липня, прийшли позитивні результати на чотирьох працівників Центральної райлікарні. Це три молодші медичні сестри різних відділень (стоматкабінету, жіночої консультації, поліклінічного відділення) і одна сестра-господарка поліклінічного відділення. Одна з недужих проживає у районі, решта – у місті. Усі вони також захворіли одномоментно, інкубаційний період у всіх був однаковий. Наразі встановлюється коло контактних осіб, ведеться епідрозслідування.

Як повідомив начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК, про закриття Перинатального не йдеться. Наразі там ситуація контрольована й пропрацьовано усе коло контактних осіб.
Побільшало хворих і на Хмельниччині. За даними Хмельницької ОДА, за станом на 8 ранку 7 липня в області зареєстровано 850 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Одужало 602 особи, кількість летальних
випадків – 20.
Тішить, що уже другий день поспіль в Україні фіксується менше нових хворих на COVID-19, аніж було у попередні три тижні. Протягом останньої доби лабораторно підтверджено 564 випадки захворювання. Загалом за станом на ранок 7 липня, в країні підтверджено 49607 випадків COVID-19, з них 22193 одужали, 1283 померли.