Субота, 20 Квітня 2024 р.
10 Липня 2020

ЖНИВУЄМО ВЕСЕЛО

Комбайни в полі – ми­лується око, радіє душа – на Кам’янеччині розпоча­лися жнива!

«Нібулон» вийшов у полеЗерна наливаються все більше і схиляють колосся додолу, воно ніби кланяється хліборобам за важку працю, за недоспані ночі та за те, що, попри всі незгоди, ризики та виклики, ті продовжують працю на благодатній українській землі. Цьогоріч гудіння моторів у полях особливо щемне, адже безсніжна зима не надто позитивно вплинула на посіви, а потім був карантин, холодна весна, сильні зливи, які топили плоди важкої праці… Але, попри все, Кам’янеччина огов­талася і жнивує.
Збирання врожаю розпочали з ранніх зернових, зокре­ма озимого ячменю. Середню врожайність його оцінюють у 41,2 ц/га. Одними з перших вийшли в поле комбайни фі­лії Кам’янець-Подільська ТОВ СП «НІБУЛОН», СТОВ «Гарант», ПП «Гринчуцьке», ТОВ «Агродім Велес» та ТОВ «Промінь Галичина».
– Тиждень уже молотимо, – роз­повідає директор Кам’я­нець-­Подільської філії ТОВ СП «НІБУЛОН» у Приворотті Сергій БОГАЧИК, – поки що взялися за озимий ячмінь, у пшеницю ще не заходили, до кінця тижня перейдемо до ріпака, а потім – і до озимої пшениці. Сергій Богачик із колективомПрогнози на врожай непогані, хоча посіви пережили морози практично без снігу. Жнива для нас, трударів поля, – це особливе свято, якого чекаємо цілий рік. На жаль, під відкритим небом не завжди маємо гарантії гарного врожаю, не лише від нашої праці й наполегливості, а й від погодних умов залежить, чи весело святкуватимемо, чи зі сльозами на очах. Цьогоріч святкуємо весело.
У ПДАТУ надихаються успіхами торішніх жнивВсього на сільськогосподарських підприємствах до збирання підлягають 18 тис. 399 га ранніх зернових культур. Масове збирання розпочнеться в другій декаді липня.
До жнивної кампанії актив­-но готуються і в ПДАТУ. До речі, 8 липня там відбувся щорічний захід «День поля», під час якого науковці демонструють науково-виробничі досягнення, обмінюються досвідом, перевіряють стан науково-дослід­ної роботи.
Директор науково-дослід­ного центру «Поділля», який є структурним підрозділом ПДАТУ, Валерій ЧАПАЙ повідомив, що збирати врожай поч­нуть із 15-20 липня, все залежить від погодних умов.
– Коледж ПДАТУ, наскільки мені відомо, вже почав збирання озимого ячменю, а ми ще маємо тиждень, – каже Валерій Олександрович. – Попри всі негаразди, які створила нам погода, все ж сподіваємося на гідні врожаї. Цьогоріч із зернових культур у нас найкраще зародив ярий ячмінь.
Із початком жнив господарів Кам’янеччини привітав голова РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬ­КИЙ, побажавши їм гарних урожаїв, гідних цін на продукцію, справдження надій. А також нагадав про державні програми для підтримки сільського господарства.