Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
10 Липня 2020

ВИБОРЦІВ МОЖЕ ПОБІЛЬШАТИ

Восени на нас чекають місцеві вибори. Цьогоріч проголосувати зможуть більше громадян, незалежно від місця їхньої прописки. На підставі виборчого кодексу, що набув чинності з 1 липня, ЦВК розробило постанову, якою введено порядок зміни виборчої адреси для певної категорії населення. Хто підпадає під зміни і куди звертатися – йшлося 6 липня на пресконференції за участі завідувачки відділу ведення Державного реєстру виборців міськради Наталії НІКОЛАЄВОЇ.

– Можливість брати участь у голосуванні на місцевих виборах отримали внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти, інші виборці, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації, – пояснює Наталія Миколаївна. – До цієї категорії виборців відносяться й особи, яким на момент голосування тільки виповнилося 18 років, а отже, вони набули права голосу, але з певних причин не мали можливості зареєст­руватися за місцем проживання. Відділ ведення Державного реєстру виборців може визначити виборчу адресу таких виборців, які не мають за­реєстрованого місця проживання, за місцем їхнього фактичного проживання. Для цього виборцю необхідно звернутися до відділу за місцем свого фактичного проживання із заявою щодо включення до ДРВ – у разі, якщо громадянин України, якому виповнилося 18 років, виявив, що його не включено до реєстру, або щодо зміни виборчої адреси – у разі, якщо запис про виборця міститься у ДРВ, але він вибув із зареєстрованого місця проживання. Заяви приймаються до 9 вересня. Їх можна подати як у паперовій, так і електронній формі. Заява в паперовій формі може бути подана також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено від­повідно до законодавства. Заява в електронній формі подається із застосуванням кваліфікованого елект­ронного підпису виборця. До заяви додається копія документа, що підтверджує фактичне проживання за вказаною адресою. Це може бути один із перелічених: договір оренди житла; довідка про взяття на облік ВПО; документ, що підтверджує догляд за особою; документ, що засвідчує підприємницьку діяльність; документ, що підтверджує право влас­ності на житло; документ, що засвідчує шлюб або родинні зв’язки.
Наталія Миколаївна також наголосила, що кожен виборець може перевірити, чи включений він до реєстру виборців. Для цього потрібно зайти на офіційний сайт «Державний реєстр виборців» (www.drv.gov.ua), зареєструватися і отримати відповідь, що прийде на електронку. Або ж із пас­портом завітати до відділу ведення Державного реєстру виборців (майдан Відродження, 1, каб. 316, ІІІ поверх).
Якщо виникли запитання, можна зателефонувати до спеціалістів по роз’яснення: 5-05-63.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.