Середа, 08 Травня 2024 р.
17 Липня 2020

ІНСУЛІНОВИЙ БОРГ

Використавши вранці останню дозу інсуліну, 56-річна кам’янчанка Світлана Михайлівна навіть не підозрювала, скільки буде витрачено нервів, аби отримати життєво необхідні ліки.

Якщо раніше із цим проблем не було – в місті безперебійно роками працювала схема безкоштовної видачі препарату інсулінозалежним діабетикам, то тепер вона дала тріщину.
– Моя лікарка видала рецепт на без­коштовне отримання інсуліну і попере­дила, що його можна отримати лише у трьох мережевих аптеках міста, – зателефонувавши до журналістів, розповіла кам’янчанка. Але там на мене чекав неприємний сюрприз. У двох фармацевти сказали, що ліки не видають, кошти на них закінчилися і, ймовірно з’являться аж у жовтні. На запитання: «А що ж мені робити?», порадили йти в «білий дім». Щоправда, мені пощастило отримати ліки в третій мережевій аптеці, де, як пояснили, ще мають невеличкий за­лишок для одного-двох діабетиків. Цього разу пронесло, але з ост­рахом чекаю наступного місяця. Адже з мізерної пенсії буде складно купувати флакончик ліків за майже три сотні гривень, бо ж маю й інші хронічні болячки через діабет. У такій невизначеній ситуації опинилися й інші кам’янецькі діабетики. Інсулін для всіх нас – як ковток повітря, який стримує підвищення цукру в крові. Якщо вчасно не зробити ін’єкцію, можна померти.
«Подолянин» з’ясував, що насправ­ді нині виникла критична ситуація із забезпеченням діабетиків безкоштовним інсуліном. Аби її вирішити, необхідно майже мільйон гривень.
– На ці ліки надавалася субвенція з Держбюджету, – коментує начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – А тепер склалася така ситуація, що на певний період це перекинули на місцеві бюджети. Наразі вирішили зробити внутрішнє перекидання коштів, аби залагодити проблему. Бо претендувати на додаткові кошти з міської скарбниці не можемо, адже їх і так бракує. Я поставив завдання: якщо в пацієнта виникає критична ситуація, інсулін закінчився, то аптеки мають відпускати їх у борг, який ми згодом погасимо. Адже розуміємо, що ці препарати вкрай необхідні діабетикам, які не можуть припинити їх використовувати.