П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
24 Липня 2020

НЕ ДОПУСТИТИ ЦЕНТРАЛІЗАЦІЇЗАМІСТЬ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Історичне рішення Верховної Ради «Про утворення та ліквідацію районів», ухвалене 17 липня, повністю перекроїло карту районів України. Згідно з документом, тепер їх у краї­ні 136, замість 490, як було досі. Що стосується Хмельниччини, то маємо 3 райони: Хмельницький, Кам’янець-По­дільський, Шепетівський замість 20 колишніх.

Наш Кам’янець-Подільський район з адміністративним цент­ром у Кам’янці-Подільському матиме в своєму складі теперішні Кам’янець-Подільський, Новоушицький, Дунаєвецький і Чемеровецький райони. Загальна кількість населення становитиме 312,4 тисячі жителів.
Такі кардинальні зміни викликали величезний резонанс у суспільстві та залишили чимало запитань, зокрема: коли саме об’єднають райони? Що принесе ця реформа Кам’я­неччині й що, скажімо, Дунаївцям, які були впевнені, що матимуть свій район. Чи правда, що тепер за кожним папірцем треба буде їхати з Нової Ушиці, Дунаївців, Чемерівців до Ка­м’янця?

РАЙОНИ БІЛЬШІ, А ПОСЛУГИ БЛИЖЧІ

Частково відповіді на актуа­льні запитання дав нардеп Ігор МАРЧУК у відеозверненні до громади, яке розмістив на своїй сторінці у фейсбуку. Пояснивши, що всі необхідні пуб­лічні послуги і сервіси з районів переміщуються в територіальні громади і будуть надаватися у ЦНАПах, їхніх мобільних підрозділах. Більша частина територіальних органів та підрозділів центральних органів виконавчої влади, як-от податкова служба, управління пенсійних фондів, соцзахисту тощо, залишиться в межах старої моделі районів.
Відбудеться, за словами Ігоря Петровича, і суттєве скорочення видатків на утримання чи­новницького апарату в ме­жах оновленого району та області. Економію коштів бюджету країни обраховують у межах 1,4 млрд грн, а у Хмельницькій області – 150 млн грн на рік. Водночас повального безробіття не прогнозують, адже спеціалісти матимуть можливість надавати свої послуги в межах громади.
Зосередився Ігор Марчук і на подальших функціях РДА.
– Звичні райдержадміністрації перетворять у префектури на чолі з префектами, – каже Ігор Пет­рович. – Префекти призначатимуться та звільнятимуться президентом за поданням Камбіну. На префектів будуть покладені повноваження здійснювати нагляд із боку держави за законністю рішень, які ухвалюватимуться органами місцевого самоврядування. Префект зможе зупиняти дії або рішення місцевого самоврядування, які, на його думку, є незаконними, з одночасним зверненням до суду, який і визнає – законним чи незаконним було рішення.

ВЕЛИКА КАМ’ЯНЕЧЧИНА

Веліна ЗаяцьПро те, якими бачать перс­пективи від об’єднання в один великий район, ми запитали у представників районів, які ввійдуть до великої Кам’я­неч­чини. Наприклад, не надто позитивної думки про реформу в Дунаєвецькій міській ОТГ.
– Дунаєвецький район розташований на межі з декількома районами: Новоушицьким, Віньковецьким, Ярмолинецьким. Тому для зручності людей було б добре створити Дунаєвецький район, об’єднавши вищезгадані райо­ни, – переконана голова Дунаєвецької міської ОТГ Веліна ЗАЯЦЬ. – Але сталося так, як сталося. Ми ж сподівалися, що мати­мемо свій район, але, на жаль, депутати від більшості вирішили по-своєму.
Як голова ОТГ, я не брала участі в поділі районів, але переймаюся, адже за цим рішенням стоїть благополуччя моїх виборців. Нині нам залишається лише очікувати, які будуть повноважен­ня в районах. Важливо, щоб де­цент­ралізація продовжувалася, щоб послуги й надалі наближа­лися до людей. Скажімо, наша громада має мобільний ЦНАП, і ми бачимо всі його переваги. Головне – щоб такі позитивні проєкти продов­жувалися, щоб не допустити централізації замість децентралізації.
– Ми за префектуру, за контроль за нашими рішеннями. Але громада має право впливати на процеси формування бюджетів, а як буде в новому районі, чи впливатимемо ми на рішення – невідомо, – продовжує Веліна Заяць. – Так само не знаємо, як формуватимуться нові ради, якими повноваженнями вони будуть наділені. Чи матимемо ми представників у них. Запитань маса, але сподіваємося, що влада настільки розробить повноваження, що людям не доведеться їхати в далечінь, а вирішувати все на місцях.
Більш схильні до об’єднання з Дунаєвецьким районом і мешканці Новоушицького району.
Олег Московчук– Під час обговорень більшість мешканців нашої ОТГ були за Дунаєвеччину, але вже як об’єднали, мусимо погоджуватися, – каже голова Новоушицької ОТГ Олег МОСКОВЧУК. – Якщо аналізувати географічний поділ області, то, звісно, було б краще ділити на
5 районів. Взяти, скажімо, такі наші села, як Пижівка, Вахнівці, Зелені Курилівці, то ми ніби і межуємо з Кам’янець-Подільським районом, але транспортне сполучення через Дунаївці. Сьогодні наша громада надає наближені послуги людям, бо потужно працює ЦНАП, створюємо структурний підрозділ соціального захисту, аби ще більше послуг було на місці. Але питання в тому, що буде з лікарнею, які послуги будуть у нас залишені. Треба бачити стратегію вторинного рівня медицини, а також стратегію розвитку РДА, які будуть її функції. Для мене як керівника насамперед важлива і економічна складова, залучення інвестицій. Тому сподіваюся, що об’єднання з Кам’янеччиною принесе користь.
Олександр СобаньА ось голова Чемеровецької ОТГ Олександр СОБАНЬ радий нинішньому розвитку подій. Його громада вела активну боротьбу за приєднання до Кам’янець-­Подільського району, адже чемерівча­ни переконані, що транспортне сполу­чення, економічні й культурні зв’язки з кам’янчанами в них кращі, ніж із дунаївчанами.
– Я дякую мешканцям нашої громади, кам’янчанам, представникам влади, бізнесу, депутатам усіх рівнів, які підтримали нас у боротьбі за приєднання до Кам’янець-Подільського району, – каже Олександр Володимирович.
Позитивної думки про об’єднання і в нашому районі:
– Такий поділ Хмельниччини мені дуже подобається, він буде ефективним за всіма показниками, – переконаний голова Кам’янець-Подільської РДА Анатолій Анатолій БернашевськийБЕРНАШЕВСЬКИЙ. – Скажімо, Кам’янеччина разом із Новоушицьким районом мають можливість спільно розвивати туризм по гирлу Дністра, з Чемеровеччиною – створити земельний банк. Маємо можливості облаштувати якісні госпітальні центри, базові школи-інтернати, базові санаторії. Хто б що не казав, а від такого об’єднання не постраждає ні Кам’янець, ні Дунаївці, ні Нова Ушиця, ні Чемерівці. Я хочу подякувати нашому народному депутату Ігорю Марчуку за те, що став стержнем таких позитивних змін для нашої громади, зумів консолідувати роботу народних депутатів, і вони врахували думку більшості.
Знаків питань у круговерті реформ ще справді залишається багато. Зокрема, і відповідь на запитання «Коли саме райони об’єднають свої можливості?» проговорити важко, адже до нового року точно житимемо за затвердженими бюдже­тами, хоча голосувати на виборах до місцевих рад будемо вже за новими округами. Бо постановою «Про утворення та ліквідацію районів» передбачено, що ви­бори депутатів ліквідованих районних рад районів не проводяться. Натомість Центральній виборчій комісії доручено забезпечити формування виборчих ок­ругів та проведення місцевих виборів з урахуванням районів, утворених цією Постановою.