Субота, 27 Квітня 2024 р.
24 Липня 2020

БЮДЖЕТ НЕ ВИКОНАЛИ, ВИДАТКИ НЕ ЗМЕНШИЛИ

20 липня під керівництвом голови РДА Анатолія БЕРНАШЕВСЬКОГО відбулася нарада з головами сільських рад, директорами закладів загальної середньої освіти та завідувачами дошкільних навчальних закладів району.

Карантин, що тривав із березня, вніс корективи не лише у звичне життя пересічних громадян, а й у функціонування всіх органів та структур, що забезпечують життєдіяльність громад. Наразі карантинні обмеження набули адаптивного характеру залежно від рівня захворюваності на COVID-19 у регіонах, тож наш район, який перебуває в «зеленій» зоні, потроху повертається до нормального життя. Згідно з попередніми даними, з 1 вересня у звичному режимі розпочнуть працювати школи. А з 1 серпня, відповідно до рішення районної комісії з питань ТЕБ та НС, можуть відновити роботу дошкільні навчальні заклади.
Висвітлюючи питання організації роботи навчальних закладів району в 2020-21 навчальному році, завідувач сектору освіти Кам’янець-Подільської РДА Олена ПРОНОЗЮК наголосила на тому, що з 1 вересня школи прийматимуть своїх учнів, тож мають бути готовими забезпечувати дітям відповідні санітарно-гігієнічні умови в посиленому режимі. Крім того, Олена Вікторівна повідомила, що з 2020 року всі освітні заклади мають проходити інституційний аудит, і першими в нашому районі під цю перевірку підпадають Орининська ЗОШ і Чорнокозинецький НВК. Одним із пунктів, що підлягатимуть перевірці, є безпечна для дітей територія навчального закладу та його приміщення. Тож очільниця сектору освіти поставила перед керівниками установ завдання звернути особливу увагу на благоустрій території закладу та підготовку шкіл до нового навчального року.
Про роботу освітньої галузі в нових реаліях говорила й перша заступниця голови адміністрації Ніна ФАБІЯНСЬКА. Ніна Франців­на зазначила, що район отримав понад 800 тис. грн державної субвенції на Нову українську школу. Тож вона звернулася до керівників освітніх установ із вимогою належно підготувати класи, які працюватимуть за системою НУШ, до нового навчального року, аби вони відповідали всім принципам цього освітнього напрямку.
Ніна Францівна також нагадала представникам органів місцевого самоврядування, що наразі в області діє програма «Питна вода», спрямована на реконструкцію систем водопостачання. Від сільських рад потрібно лише виготовити проєктно-кошторисну документацію та подати її до райдержадмініст­рації. Роботи з реконструкції та відновлення будуть фінансуватися за рахунок Держбюджету.
Про фінансовий аспект питання говорив і начальник управління фінансів адміністрації Олександр ФЕДИК. Основна думка, яку він хотів донести до присутніх, – це оптимізація видатків. Через карантинні обмеження за І півріччя цього року районний бюджет уперше за 17 років виконано не було. В той же час видатки не зменшилися.
– За І півріччя ми в повному обсязі профінансували заробітну плату для працівників дитячих садочків, техпрацівників закладів освіти, працівників закладів культури, музичних та спортивних шкіл – усіх тих установ, які фінансуються з районного бюджету, – наголосив Олександр Григорович. – Але якщо по справедливості сказати, то через карантин вони не працювали наповну. Для прикладу, за квітень на зарплату техпрацівників із районного бюджету виділено близько 800 тисяч гривень, за травень – близько 400 тисяч. 976 ти­сяч гривень щомісяця з районного бюджету виділялося на забезпечення діяльності дитячих садочків, а за 4 місяці ця сума склала близько 4 мільйонів. Близько 1 мільйона гривень за 5 попередніх місяців виділено на клубні заклади, які в умовах карантину також не працювали.
Тож головний фінансист району звернувся до сільських голів і директорів шкіл із проханням переглянути та оптимізувати видаткову частину. Що стосується саме голів громад, то, користуючись нагодою, Олександр Григорович наголосив на необхідності затвердження ставок місцевих податків і зборів на 2021 рік та знаходження резервів для наповнення місцевого бюджету.
Підсумував роботу голова райдержадміністрації Анатолій Бернашевський.
– Я дуже сподіваюся на вашу співпрацю, – звернувся до присутніх Анатолій Вячеславович. – Двері мого кабінету та кабінетів моїх заступників завжди відчинені. Інша справа, що ви не поспішаєте ділитися своїми проблемами. А як можна вирішити проблему, про яку не знаєш? Окрім того, я як голова адміністрації часто стикаюся з фактами халатності в роботі окремих органів місцевого самоврядування, їхніх керівників. Неприємно вражає, коли при особистому виїзді у громаду знаходжу сільську раду зачиненою, а працівників немає на місцях. Тож надалі допомагатимемо лише тим, хто хоче працювати і перебуває на своєму місці.
Анатолій Бернашевський дав сільським головам терміни для усунення недоліків.
В іншому разі райдержадміністрації доведеться вжити жорстких заходів. Голова РДА відзначив, що ініціював аудит, який буде проведений у всіх без винятку сільських радах. А також дав завдання завідувачу сектору освіти Олені Пронозюк відвідати з робочими поїздками заклади освіти для виявлення можливих недоліків.

За матеріалами пресслужби РДА.