Четвер, 25 Квітня 2024 р.
7 Серпня 2020

ТАРИФ ПОКИ ЩО В НЕДОСЯЖНОСТІ

– Чув, що з 1 серпня має подорожчати газ. Торкнеться це населення чи лише промислових підприємств? І чого чекати в майбутньому? – із таким запитанням до редакції зателе­фонував кам’янчанин Олександр Анатолійович.

По роз’яснення ми звернулися до пресслужби ТОВ «Хмельницьк­газзбут». Щоправда, як з’ясува­лося, ціну на блакитне паливо в серпні ми дізнаємося не раніше як 22 числа поточного місяця. Детальніше в коментарі:
– На газовому ринку держави відбулися зміни, які безпосередньо стосуються кожного подолянина. З 1 серп­ня уряд скасував дію положення про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на постачальників блакитного палива. Це означає, що відтепер ціна на енергоресурс для населення формуватиметься із врахуванням ринкових факторів і світових трендів. Після скасування ПСО кожен постачальник встановлюватиме ціну щомісяця залежно від того ресурсу, який він сфор­мував для клієнтів.
Існує хибна думка, що ціна блакитного палива фіксована і незмінна. Це не так. Із травня 2019 року ціна змінюється щомісяця. Доки діяло положення про покладання спеціальних зобов’язань (ПСО), ціну визначав гуртовий постачальник (НАК «Нафтогаз») відповідно до постанови Кабміну і під контролем держави. Наприклад, у червні 2020 року ціна газу досягла аномального історичного мінімуму, зменшившись до 2,784 грн за 1 кубічний метр. А вже в липні, з наближенням опалювального сезону, блакитне паливо подорожчало на 7%, або 19 копійок, до 2,974 грн за кубічний метр. Пояснити це можна тим, що газу українського видобутку не вистачає для вичерпного задоволення потреб населення, відтак блакитне паливо доводиться додатково купувати за кордоном. Саме тому ціни в Україні корелюють із тенденціями на сві­товому ринку, а сьогодні ціни на імпортний газ почали зростати. Наприклад, ціна голландського хабу TTF на 4 квартал 2020 року складає приблизно 5150 грн за тисячу кубів з урахуванням доставки до кордону і входу в Україну. Протягом багатьох місяців ціна газу для населення формувалася і публікувалася за підсумками 21 дня поставки, тобто зазвичай 22 числа кожного місяця. Цей механізм ціноутворення стримував багатьох постачальників від роботи з населенням. ТОВ «Хмельницькгаззбут» неодноразово виступав з ініціативою змінити механізм ціноутворення, аби визначати ціну до початку місяця поставки. У зв’язку з відкриттям ринку газу, очевидно, що підходи до ціно­утворення змінюватимуться. Головне, аби всередині періоду поставки не змінювалися правила визначення ціни, як це сталося в січні 2020 року. Нагадаємо, що уряд наприкінці місяця змінив формулу визначення ціни,
і це призвело до значних збитків постачальників. ТОВ «Хмельницьк­газзбут» сподівається, що така ситуа­ції більше не повториться. Найближчим часом компанія опублікує інформацію про ціну і нові пропозиції для клієнтів.