Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
7 Серпня 2020

ОБГОВОРЮВАЛИ ПАРКІНГ, СОБОРНУ І СТАДІОН

27 депутатів зареєструвалися на початку роботи 96-ї сесії міськради, яка відбулася 4 серпня. Розглядали під час за­сідання бюджетні, комунальні, медичні питання, а також земельні.

ГРОШІ – МЕДИЦИНІ Й КОМУНАЛЬНИКАМ

Із міського бюджету виділено кошти для медичної галузі. Зокрема, понад 1 млн грн – на забезпечення ліками хворих на цукровий і нецукровий діабет, 279 тис. грн – на комп’ютерну і оргтехніку для міської поліклі­ніки. Також ухвалено програму щодо придбання обладнання для проведення ПЛР-тестування та портативного ультразвукового сканера для Перинатального центру.
Було виділено 500 тис. грн (при потребі 800) КП «Міськтеп­ловоденергія» для резервних мереж на тих ділянках об’їзної дороги, де наразі триває ремонт. Аби, в разі аварій старих зношених труб, не підривати новенького асфальту, а за допомогою облаштованих колодязів задіяти нові мережі.
Серед інших бюджетних видатків:
– 567 тис. грн – медикаменти і перев’язувальні матеріали для підготовки шкіл до навчального року;
– 218 тис. грн – надання пільг населенню на оплату комунальних послуг;
– 117 тис. грн – придбання пристроїв вимірювання якості повіт­ря і техніки для косіння трави за програмою «Благоустрій міста»;
– 49 тис. грн – виконання робіт із підсилення конструкцій приміщення спортзалу ЗОШ №10;
– 25 тис. грн – заміна мереж зовнішнього водовідведення дитячої хорової школи.

ХОЧ РЕФЕРЕНДУМ ЗБИРАЙ

Чи потрібен місту сучасний паркінг? Ну, такий, як у кіно – підземний, багаторівневий, прос­торий? Багато хто, не задумуючись, відповість: звичайно, так, бо у центрі ніде авто приткнути, а водіям на проспекті доводиться постійно прикидатися, що вони в очі не бачили ПДР.
Паркувальний майданчик на Князів Коріатовичів, 16-А (навпроти автовокзалу) – єдина територія, що належить місту, де можна було б облаштувати паркінг. Декілька місяців тому орендарі звернулися до влади із проханням продовжити договір оренди на рік. Проте депутати продовжили лише на 3 місяці, таки сподіваючись на появу інвестора, який би збудував новий паркінг.
І раптом на цій сесії з’ясовуєть­ся, що орендарі (сказали, що це «Хмельницька обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів України») хочуть договору вже на 5 років. Більше того – вдалися до маніпуляцій із нерухомістю.

– Ми вели з ними перемовини з приводу того, щоб вони, можливо, також взяли участь у майбутньому проєкті, – зазначив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Ніби погодилися, але через 2 тижні представили копію свідоцтва про право власності на об’єкт нерухомості площею понад 3000 кв. м, зареєстрованого 10 липня. Проте після нашого запиту державний реєст­ратор скасував реєстрацію, бо там лише одна невелика забудова, а решта – навісні гаражі.

Попри підтримку ідеї щодо спорудження сучасного паркінгу комісією з питань землекористування, архітектури, будівництва та екології, яку очолює Валерій СЛОБОДЯН, у депутатському середовищі думки розділилися.
Спротив проєкту висловив «свободівець» Юрій ЯРИНОВСЬКИЙ, який там має паркувальне місце. Аргументи – а що робити людям, які вже мають там місця, за які вони заплатили ще при спорудженні стоянки?
Врешті рішення депкорпусу вийшло взагалі дивним – ні договору не продовжили (ні на 5 років, ні на 3 місяці), ні на довивчення не відправили. А термін оренди збігає всередині вересня…
Ну, не люблять наші депутати ні стратегічних рішень, ні підземних споруд. Це засвідчило ще блокування будівництва підземного торговельного центру на Соборній.
До речі, про центральну ву­лицю міста згадали і на цій сесії. Директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ на прохання колег розповів про хід справ. Коротко інформація та­ка: проєктно-кошторисна документація благоустрою вулиці на відрізку вул.Гагаріна – пр.Грушевського пройшла еспертизу. 17 серпня через ProZZoro визначаться виконавці робіт. Роботи передбачають облаштування зливової каналізації та вкладання покриття – мікс сучасної плитки та її рідної бруківки. Остання, як стверджують комунальники, в повному складі зберігається в КП «Міськліфтсвітло».

ГІМН ЧИ МОЛИТВА?

Із другої спроби депутати міськради підтримали ініціативу «свободівця» Михайла ПОСІТКА щодо виконання в навчальних закладах міста Державного гімну України перед початком занять. Але рішення має рекомендаційний характер.
Були й інші пропозиції, зокрема, Валерій ГОРДІЙЧУК і Володимир КОСТИНЮК вважають, що краще молитися.

ЩО ТАМ ЗІ СТАДІОНОМ?

На прохання депутатів начальник департаменту гуманітарної політики міськради Петро ГАВРИЛЮК розповів про хід першого етапу реконструкції Цент­рального стадіону ім.Г.Тонко­чеєва. Втілення програми роз­почалося 2019 року, із Державного бюджету було виділено 3 млн грн, з міського – 350 тис. грн, і здійснено перший етап робіт (виконано демонтаж старого покриття поля та доріжок, встановлено дренажну систему, систему автополивання, закуплено матеріали).
2020 року проведено коригування документації, загальна кошторисна вартість об’єкта – 16,5 млн грн.
Як пізніше повідомила пресслужба міськради, 3 серпня отримано дозвіл на виконання будівельних робіт, після чого буде розпочато другий етап реконструкції, який передбачає здійснення капремонту основних елементів спортивної споруди.
При обговоренні ремонту стадіону сесія втратила кворум – депутати просто повиходили із зали, і секретар міськради Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ вимушений був оголосити засідання закритим. Тому широкий загал, що дивився сесію онлайн, так і не ді­знався, що відповіли депутатам з державних інстанцій із приводу низки їхніх звернень, ухвалених на попередніх сесіях.