Середа, 01 Травня 2024 р.
14 Серпня 2020

ЯКОЮ Ж БУДЕ ПОДАЛЬША ДОЛЯ РДА?

Під час традиційного п’ятничного брифінгу 7 серпня голова Хмельницької ОДА Дмитро ГАБІНЕТ озвучив концепцію, яка стосується діяльності райдержадміністрацій у ліквідованих районах.

Правда, наголосив, що пропозицій щодо подальшої роботи РДА є багато, і вони опрацьовуються. Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила проєкт постанови про утворення та ліквідацію районів, відповідно до якої Хмельниччина має три райони: Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Шепетівський. Відповідно і працюватимуть три РДА: в Кам’янці-Подільському, Хмельницькому та Шепетівці. За словами керманича області, в ліквідованих районах діятимуть філії або представництва РДА. Щодо кількісних показників, то у цент­ральному офісі буде близько сотні працівників, а в підрозділах РДА – від 14 до 20.
А вже 12 серпня в обласному центрі відбувся відкритий діалог «Вектори децент­ралізації: про завдання та подальші кроки» в онлайн-форматі. Учасники заходу, серед яких народні депутати, котрі представляють Хмельниччину, представники ОДА, РДА та ОТГ Хмельницької області, експерти, а також заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав НЕГОДА, зосередилися на вже виконаній роботі, а також на викликах, які чекають у майбутньому. Зокрема, з позитивів є те, що у червні завершився процес створення спроможних громад, а в липні були сформовані нові райони.
– Тепер на цій основі треба побудувати якісно нову систему органів місцевої влади, спроможної якісно і доступно надавати всі послуги людям, – сказав В’ячеслав Негода.
Для цього, за його словами, до кінця року необхідно прийняти низку законів, аби чітко розмежувати повноваження і ресурси між органами місцевого самоврядування різних рівнів, між органами місцевої та державної влади, передбачити створення можливостей для зростання місцевих бюджетів тощо. Щодо роботи нових районів, то заступник міністра сказав, що їхні функції значно зміняться – там майже не надаватимуть послуг, а переважно виконуватимуть координаційні та організаційні функції.