П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
21 Серпня 2020

ЛІКАРНІ НЕ ЗАКРИЛИ, НА ШКОЛИ ГРОШІ ДАЛИ

Уже звичні сесійні питання про ліквідацію Староушицької та Орининської лікарень, які ніяк не вирішуються, розглядали і під час чергової сесії районної ради, яка відбулася 20 серпня. Також обранці підготувалися до нового навчального року, виділивши значні суми на освіту.

Але почали з нагород: Хусеїн Дукаєв, Руслан Нестеров, Іван Самошин отри­мали відзнаки від БПСПОП «Миротворець» за вагомий особистий внесок у підтримку цього батальйону. Також відбулася мініпрезентація книги «Звитягою звеличені» Павла Гладченка. Представили того дня і нового т.в.о. начальника Кам’янець-­Подільського районного відділення поліції, ним став Сергій РУДИК. Сергій Васильович народився 1979 року на Вінниччині. Працював на різних посадах, до призначення на Кам’янеччину був начальником сектора кримінальної поліції Дунаєвецького відділу поліції. Під час знайомства з депкорпусом заявив, що розраховує на допомогу, підтримку і співпрацю з районною владою, адже роботи вистачає. Район дуже великий, є питання забезпечення, які поліція сама не може вирішити.

Після нагород і представлень перейшли до справ буденних. Аби на питанні закриття лікарень в Оринині та Старій Ушиці не було політичних спекуляцій, голова Кам’янець-Подільської РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬКИЙ запропонував такий розвиток подій: за кошт району і спонсорів розвивати на їхніх базах медичні центри, підсилювати ПМСД, а потім у гідному стані передати на баланс ОТГ.

– Передача цих лікарень ОТГ, можливо, була б правильною, – каже Анатолій Вячеславович, – але питання в тому, чи громади їх потягнуть, ризикуємо пов­ністю втратити ці медзаклади. Візьмімо Орининську лікарню, яка доведена до жалюгідного стану. Ну, не потягне Орининська громада ремонтів та оснащення. Тому райдержадміністрація пропонує від питання ліквідації відійти. Хай до кінця року ці лікарні будуть. У нас зі спонсорами із СRH запущений механізм, щоб Орининську лікарню облагородити. Бо надавати послуги в тих умовах, що були, неможливо. Тому район усіма можливостями повинен привести ці медзаклади у гідний вигляд, а вже тоді передати громадам.

Натомість голова РДА попросив керівництво райради розібратися із тими коштами, що надаються цим медзакладам нині з НСЗУ, бо РДА вони непідзвітні.

– Чому на ті кошти, що вони отримують як амбулаторно поліклінічні відділення, не було запропоновано одного чи двох лікарів, навіщо утримувати двох бухгалтерів на ці дві лікарні? – поцікавився Анатолій Вячеславович. Дослухавшись до його пропозиції, депутати не проголосували за лікві­дацію закладів, натомість один корпус Орининської лікарні передали на баланс ПМСД і одразу ж виділили 194 тис. грн на ремонт водогону на території лікарні.

І щодо грошей. Районні обранці розподіляли понад 3 млн грн. Більшість із них – 2 млн 525 тис. грн – субвенція з Держбюджету, а майже 523 тис. грн – субвенції з бюджетів сільських рад та ОТГ. Як і годиться, перед першим вереснем значну час­тину з них спрямували на освіту. Окрема стаття витрат на придбання дез­інфікуючих засобів та антисептиків, безконтактних термометрів, одноразових паперових рушників, медичних масок тощо. Все це разом потягнуло на майже 150 тис. грн. Замість дерев’яної підлоги у Приворотській школі буде керамічна плитка на першому поверсі, відремонтують дах спортзалу та їдальню в Орининській ЗОШ, поремонтують двигун шкільного автобуса Чабанівської школи, також вдасться «підлатати» чимало інших потреб освітян.