Середа, 24 Квітня 2024 р.
25 Серпня 2020

НА СТАРТІ – КАМПАНІЯ З ВИЯВЛЕННЯ НЕОФОРМЛЕНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Відділ контролю за дотриманням законодавства про працю Кам’янець-Подільської міської ради попереджає, що з 1 вересня 2020 року розпочнеться інспекційна робота з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Інспектори, зокрема, зосередять свою увагу на сфері будівництва, торгівлі, громадського харчування, готельно-ресторанного бізнесу.

Через карантинні заходи, пов’язані з розповсюдженням коронавірусу COVID-19 та мораторієм на проведення перевірок, деякі недобросовісні суб’єкти господарювання офіційно не працевлаштовують найманих працівників.
Якщо інспектори праці виявлять факти працевлаштування не задекларованих працівників – до роботодавців будуть вживатися заходи щодо притягнення до відповідальності, у тому числі, фінансові.
Особливу увагу роботодавців звертаємо на те, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства передбачена адміністративна або дисциплінарна відповідальність.
Нагадуємо керівникам підприємств, установ, організацій всіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують найману працю працівників, про обов’язок надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.
Повідомлення може подаватися такими способами:
– засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
– на паперових носіях разом із копією в електронній формі;
– на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше, ніж із п’ятьма особами.
Також Асоціація міст України у своєму листі до міського голови вкотре підтримує заходи щодо державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань виявлення неоформлених трудових відносин та просить з 1 вересня 2020 року активізувати спільну роботу з органами Державної податкової служби, Пенсійного фонду, Державної служби зайнятості, Національної поліції щодо здійснення спільних заходів з питань детінізації ринку праці.
У детінізації ринку праці органи місцевого самоврядування є найбільш зацікавленою стороною, оскільки від чисельності офіційно працевлаштованих працівників залежить дохід місцевих бюджетів (отримання частини податку на доходи фізичних осіб) і, як наслідок, благополуччя жителів громади.

Вадим МІХАЛЬСЬКИЙ, завідувач відділу контролю
за дотриманням законодавства про працю міськради.