П'ятница, 29 Березня 2024 р.
4 Вересня 2020

КУДИ ІДУТЬ КОШТИ ЗА ДОСТАВКУ ГАЗУ?

Відповідь під час престуру шукали журналісти і дізнавалися, чому важливо сплачувати за доставку газу.
Днями АТ «Хмельницькгаз» організував престур для ЗМІ, аби наочно показати, що таке доставка газу та чому так важливо розраховуватися за ціпослуги щомісяця, а саме – до 20 числа.

Тож разом мали нагоду на власні очі побачити, які масштабні роботи цілий рік та навіть у нічний час, святкові та вихідні проводять газовики, аби газ був у домівках. А також, яких величезних інвестицій та робочих рук потребує газорозподільна система Хмельницької області!
Адже вона має протяжність майже 18 тис. км та є однією з найстаріших в Україні: свій початок бере ще 1947 року.
Як відомо, кошти, що сплачуються подолянами за доставку – є головним, встановленим державою, джерелом функціонування «Хмельницькгазу». Тому саме на ці кошти плануються та проводяться ремонтні роботи на газопроводах, замінюються зношені ділянки, обстежуються мережі та виявляються, усуваються витоки газу. Також встановлюється нове та
замінюється газорегулювальне обладнання, шафні газорозподільчі пункти, які понижують тиск газу в мережі та утримують його на потрібному рівні.
На кошти, які платять споживачі за доставку, працює цілодобова екстрена служба 104, закупляється спецавтотранспорт та інструменти, електроенергія, необхідна для захисту газопроводів від корозії, купуються лічильники для безкоштовної заміни та встановлення, а також здійснюються відрахування до бюджетів усіх рівнів.
Тож перший об’єкт – вулиця Кам’янецька, що у Хмельницькому, на котрій уже кілька тижнів кипить робота. Група експлуатації мереж Хмельницького відділення продовжує масштабні роботи із заміни 145 метрів сталевого газопроводу на поліетилен.
Попри тимчасові незручності для містян, робота — першочергова. Адже попередньо обстеживши цю ділянку газопроводу, газовики виявили витоки газу та місцями корозію, оскільки центральний газопровід у місті був збудований ще 1956 року. Тож реконструюють газогін, який забезпечує доставку газу до усієї центральної частини обласного центру.
На Хотовицького – група електрохімзахисту замінює анодний заземлювач катодного захисту. Електрокабелі протягують до електростанції, для подачі струму, який захищатиме газопроводи від корозії металу. Тож, газопровід, який доставляє газ до пологового будинку та харчоблоку, буде надійно захищений від природнього впливу, корозії та витоків блакитного палива.
Відвідали з журналістами і Книжківці: там, за Інвестиційною програмою, АТ «Хмельницькгаз» продовжує оновлювати застаріле обладнання. Адже з початку року, для стабільної доставки газу, вже замінено 24 шафових газорегулювальні пункти. Причому газовики встановлюють сучасні, виключно українського виробника – Львівського заводу RGC Production, які надійніші в роботі та доступніші в обслуговуванні.
Таке сучасне обладнання – своєрідний запобіжник перед газовим обладнанням споживача та захищає домогосподарства від коливань тиску природного газу та підтримує його на потрібному рівні. До слова, один шафовий газорегулювальний пункт коштує близько 200 тис. грн.
Також без оплати за доставку газу у повній мірі не зможе функціонувати і аварійна служба газу — 104. Аварійники свою службу несуть вдень і вночі, в холод і в спеку. А з початку року служба 104 локалізувала і попередила понад 8 тис. випадків виникнення аварійних ситуацій при використанні газу в побуті.
Однак, натомість споживачі продовжують накопичувати борги за доставку газу. На сьогодні борг за надані послуги по області складає 21 мільйон гривень, з яких споживачі газу Хмельницького та Хмельницького району боргують 8 млн грн, на Кам’янеччині – більше як 3 млн, у Красилові – 1,3 млн грн, на Старокостятинівщині – 1,2 млн грн.
Тож кожен дев’ятий клієнт жодного разу з початку року не розрахувався за розподіл газу, а кожен сьомий подолянин – затримує оплату на 2-3 місяці.
Такі несвоєчасні розрахунки не дають можливості газорозподільній компанії проводити першочергові роботи на газопроводах Хмельниччини для безперебійної доставки газу споживачам.
Тож прохання до споживачів: сплачуйте за послуги доставки газу до 20 числа кожного місяця, аби гарантовано отримувати газ в домівку, а також інвестувати у власну безпеку. Задля проведення усіх першочергових робіт на газорозподільній системі області.

Пресслужба АТ «Хмельницькгаз».