Субота, 20 Квітня 2024 р.
4 Вересня 2020

ПРО ПОРЯТУНОК ТВАРИН І ПІВ МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

– У нестерпних умовах там живуть тварини, – такий головний меседж кам’янчанки, яка звернулася до нашої редакції зі скаргами на ГО «Душа бродяги» та на місце утримання підопічних тварин, що неподалік від центру «Турбота». Мовляв, сморід нестерпний від місця перетримки, волонтери переоцінили свої сили, і ніхто не вигулює бідолаг. До того ж таке сусідство з лікарнею, за її словами, недопустиме.

Щоправда, жінка ця, напевно, рідко гуляє Руськими фільварками і не бачить, як часто діти, а також дорослі вигулюють у місцевому парку та вулицями міста чіпованих собак, скільки колись покинутих чотирилапих тепер мають справжні сім’ї, і як ними тішаться господарі.
Голова ГО «Душа бродяги» Анжела ШВЕЦЬ не приховує, що проблеми справді є, і умови в них неідеальні. Про це чи не щодня пишуть на своїх офіційних сторінках у соцмережах із проханням допомогти: як не кормом, то будівельними матеріалами, то ліками.

– Хоча ми щодня прибираємо, але від такої кількості тварин запах буде все одно. Переважно це покалічені котики й песики, старенькі або після стерилізації, яким аж ніяк не вижити на вулиці, – каже Анжела Швець. – Кількість їхня постійно змінюється: когось забирають, на їхнє місце одразу ж знаходяться нові жителі. Чи краще їх усіх викинути на вулицю – і нехай страждають там, помирають від голоду та хвороб без відповідного догляду й лікування? Комусь заважає сміття від нас? То ми його постійно вивозимо, а от те, що «свідомі» кам’янчани обпісюють і не тільки стіни нашого стаціонару, то це нам заважає більше, ніж запах від собак та котів. Стаціонар – це при­ватна власність, його тимчасово, без­оплатно надала одна з наших во­лонтерок, яка не тільки повністю спла­чує всі необхідні платежі за будівлю без будь-яких пільг, а й постій­но потерпає від скарг сусідів. У цьому районі міста стільки людей тримають кіз, свиней, курей, не дбають про свої обійстя, що чагарники вище від голови, спалюють непотріб або викидають у каньйон, то ні­кому до них немає діла. А от наші під­опічні вже вкрай усіх «засмерділи».

Цікаво, що ця громадська організація вже з рік, як мала б втілювати свої благі наміри не в тісних кімнатах колишнього кафе, а у просторому приміщенні, що їм пропонувала міська влада на території, яка належить військовим. Виграли волонтери зі своїм проєктом бюджетні кошти понад 485 тисяч гривень у рамках програми «Громадський бюджет» на ремонт і поліпшення приміщення під центр захисту тварин за ад­ресою: Вокзальна, 77. Щоправда, ні грошей, ні центру захисту волонтери так і не побачили.

– ГО виконало всі вимоги щодо проєкту, а за реалізацію мала відповідати міська рада, яка не виділяла коштів волонтерам, а сама мала забезпечити весь процес ремонту котельні від проєкту до здачі її в експлуатацію, – каже пані Анже­ла. – Чому йдеться про саме це приміщення? Воно не було обране нами, в нас вибору як такого не було. Міська рада запропонувала лише аварійне приміщення старої котельні, яке, крім того, розташоване на території, що належить Міністерству оборони. Тобто, навіть ці розвалини могли бути вилучені в будь-який момент. Але відмовитися від нього ми не могли, з нашого боку це виглядало б так, що насправді не потребуємо приміщення та відмовляємося від допомоги міської ради. Тому вирішили спробувати і прибрали кімнати, полагодили дах та зробили ще деякі покращення. Але, як повідомив нам фахівець-­проєк­тант, суми, виділеної міською радою, далеко не достатньо для майже зруйнованого приміщення.

Ці слова підтвердив і заступник міського голови Сергій БАБІЙ, пояснивши, що спільно з волонтерами вирішили, замість того, щоб вкладати гроші у старе, почати будувати власне нове приміщення на вже виділеній для цього земельній ділянці за ветеринарним факультетом ПДАТУ. Щоправда, коли буде це приміщення, – невідомо. А тварин треба рятувати вже.