Середа, 24 Квітня 2024 р.
4 Вересня 2020

ЗАПРАЦЮВАЛА ЛІКАРНЯ ДРУГОЇ ХВИЛІ

Зважаючи на те, що з кожним днем хворих на коронавірус стає більше, лікарні другої хвилі вже приступили до роботи. У перший день осені в інфекційному відділенні Кам’янець-Подільської ЦРЛ розпочали лікувати хворих на COVID-19.

БРАКУЄ КАДРІВ

За станом на 8 ранку 2 вересня, до лікарні госпіталізували аж 13 пацієнтів із Волочиського, Городоцького, Чемеровецького, Кам’янець-Подільського районів та нашого міста. Того ж дня до обіду додалося ще троє. За словами заступника головного лікаря ЦРЛ Ірини КОСТИНСЬКОЇ, наймолодшому пацієнту 28 років, найстаршому – 73. Більшість мають стан середньої важкості.

– Відповідно до затвердженого плану перепрофілювання, ми розгорнули 50 ліжок. За потреби можемо додати ще 50. Максимальна кількість ліжко-місць – 160, – каже Ірина Степанівна. – Необхідне на початок робіт маємо, від області отримали засоби індивідуального захисту і подали заявку на медикаменти. Відновили систему подачі кисню. На­разі маємо понад 20 кисневих балонів і 9 апаратів ШВЛ. А готуватися розпочали ще тоді, коли в країні впровадили карантин.

Найбільшою проблемою, як ви­явилося, стали кадри. За словами головного лікаря ЦРЛ Віталія ШЕВЧУКА, хворих лікують районні медики, на яких тепер ліг неабиякий тягар, і вони працюють у поті чола. Адже інфекційне відділення має лише 13 мед­працівників: 2 лікарі-інфекціоністи, 1 лікар-реаніматолог і 10 – санітарки та медсестри. Страшно навіть подумати, що станеться, якщо хтось із них захворіє.

– Усі хворі з легкою формою лікуються під наглядом сімейного лікаря амбулаторно. Ті, в кого стан середній чи важкий, підлягають госпіталізації. Додам, що всі інші відділення райлікарні працюють у штатному режимі. Всіх медпрацівників плануємо протестувати до кінця місяця. Маємо ІФА-аналізатор, чекаємо на реактиви, – додав Віталій Іванович.

ЧИ ОБ’ЄДНАЄ КОРОНАВІРУС МІСТО І РАЙОН?

Наразі місто міркує, як і чим допомогти району. Перші кроки співпраці міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ і голова РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬКИЙ узгодили ще 26 березня і виклали в листі до обласних чиновників. Зокрема, йшлося про те, що, в разі погіршення епідситуації, «Кам’янець-Подільська ЦРЛ» (у складі якої є боксоване інфекційне від­ділення) виконуватиме функцію інфекційної лікарні для нашого регіону. А «Кам’янець-Подільська міська лікарня» у цей період працюватиме як ургентна для всіх видів допомоги (неврологічна, кардіологічна, терапевтична, хірургічна, травматологічна, урологічна, офтальмо-отоларингологічна), а ТЦСО «Турбота» виконує функцію ізолятора. За словами начальника міськуправління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА, міська лікарня готова втілювати цей план у життя та приймати пацієнтів з усієї Кам’янеччини.

– Наразі ми шукаємо медпрацівників, які б погодилися певний період працювати із хворими на ковід у райлікарні. Вдалося розшукати дві медсестри, які мають і бажання, і досвід. Також направляємо наших лікарів-фтизіатрів і лікаря-анестезіолога. Передали до райлікарні 10 кисневих балонів, за потреби готові надати і концентратори. На сесії міськ­ради будемо просити кошти під програму боротьби з коронавірусною інфекцією, аби закупити постільну білизну, засоби індивідуального захисту тощо і також частково віддати в райлікарню. Адже, на жаль, загальна захворюваність зростає.

І, справді, новий вірус не те що обер­тів не зменшує, а й за тиждень, який минає, відібрав аж три життя в наших земляків: 75-річного чоловіка та 81-річ­ної бабусі з Кам’янця-Подільського, смертельною ця хвороба стала і для 61-річного кам’янчанина, який мав супутні захворювання і помер учора в реанімації міської лікарні. Отримавши підтвердження про коронавірус, медики навіть не встигли госпіталізувати його до райлікарні.

Рекорд щодо кількості хворих за один день наше місто встановило 2 ве­ресня. Якщо в попередні дні реєструвалося по декілька хворих, то 2 вересня – аж 13.

– Усі ці 13 хворих не пов’язані між собою, крім двох медпрацівників амбулаторії с.Велика Слобідка, – коментує завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Серед хворих священнослужитель, працівниця швейної фабрики, приватного підприємства, декілька непрацюючих пенсіонерів, вихователька садочка в селі Вербка. Ймовірно, садочок може бути закритий на карантин. За станом на 12.00 третього вересня, в місті маємо 51 активного хворого на коронавірус, із них 17 лікуються стаціонарно, 34 – амбулаторно, одужали 189 кам’янчан, померли 8. Всього за­реєст­ровано 248 випадків коронавірусу. В районі 23 активних хворих, з яких 6 – у стаціонарі, решта – амбулаторно. 125 жителів району одужали, 6 померли. Всього занедужали 154 людини.

Не встигли місцеві школярі сісти за парти, як містом поповзли чутки, що коронавірус підхопили учні з декількох шкіл:

– Справді, одна учениця місцевої школи захворіла на коронавірусну інфекцію, але ще до початку навчального року. Школу відвідувала ще навесні, до карантину. Також декілька учнів з інших шкіл перебувають удома на самоізоляції як контактні особи. Захворювання підтвердилося в їхніх рідних, і вони два тижні залишатимуться вдома під наглядом лікаря, – додала Алла Вадимівна.