Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Вересня 2020

ЗА ДВА ТИЖНІ ІЗОЛЮВАЛИ ТРИ КЛАСИ

Із кожним днем ситуація з коронавірусом стає все напруженішою. За два тижні і в Кам’янці-Подільському додалося чимало хворих, – про це повідомив 10 вересня під час брифінгу голова оперштабу з ліквідації НС, заступник міського голови Василь СУКАЧ. Крім того, коронавірус відібрав життя в наших земляків: виховательки 21 садочка, яка востаннє була в закладі ще у червні, а також 61-річного кам’янчанина, в якого діагноз підтвердився посмертно.

– За станом на 10 вересня в місті маємо 118 активних хворих, із яких 6 медиків і 4 дитини. 186 пацієнтів одужали, 9 померли. Всього з початку пандемії зареєстровано 315 випадків захворювання. Проведено 2517 ПЛР-тестів, зокрема 32 за останню добу, з яких позитивними виявилися 17, – зазначив Василь Олександрович.

Початок навчального року приніс нові випадки захворювання. Наразі на самоізоляції перебувають два класи 7-ї школи, де коронавірус підтвердився у двох учнів з однієї родини. Також із 11 вересня на самоізоляції третій клас НВК №9, де занедужала вчителька. Також підтверджений діагноз COVID-19 має викладачка коледжу культури і мистецтв, вчитель спецшколи-інтернату Хмельницької облради, вихователька 20 садочка, яка була на роботі 19 серпня, помічник кухаря ЗДО №30, медсестра 16 садочка, яка проживає на Чемеровеччині, два випадки захворювання зареєстровані у ПДАТУ, 1 – в К-ПНУ. У контактних осіб відбираються матеріали на ПЛР-тестування, і, в разі виявлення нових хворих, влада розглядатиме питання щодо подальшої роботи закладів.
Як пояснила завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ, чимало учнів місцевих шкіл перебувають на самоізоляції як контактні особи, оскільки коронавірус підтвердився в їхніх рідних. Більшість із них були у школі ще до карантину. Підтверджений діагноз мають і двоє школярів із СЗОШ №5 та ЗОШ №7, але вони захворіли ще наприкінці серпня і школу не відвідували.
На передовій із вірусом – наші лікарі. За словами начальника міськуправління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА, від початку пандемії на коронавірус захворів 41 медпрацівник, із яких 39 одужали. Серед «свіжих» хворих – епідеміолог інфекційного відділення та молодша медсестра педіатричного відділення Перинатального центру. Наразі відділення працює, там лікуються 12 діток. У контактних осіб відібрано матеріал на ПЛР-дослідження.

– Ситуація погіршилася, але добре, що збільшена кількість випадків не принесла нам локального спалаху. Це спорадичні випадки, які плюсуються і дають нам невтішну цифру, – каже Юрій Васильович. – Ситуація непроста, але контрольована і прогнозована. Ми очікували, що хворих може побільшати, оскільки чимало кам’янчан перебували у відпустках у місцях, де епідситуація неблагополучна. З початком навчань до міста з’їхалася і молодь із різних регіонів.

Під час брифінгу йшлося, що нині проблемою залишається кадровий голод на медиків. Сподіваються, що задеклароване збільшення окладів медпрацівникам у вересні допоможе поповнити штати.
Нагадаємо, що з 1 вересня хворих на COVID-19 лікують у Кам’янець-Подільській ЦРЛ. За словами директора цієї установи Віталія ШЕВЧУКА, за станом на 14.00 10 вересня, на стаціонарному лікуванні перебувають 44 особи, з яких 19 – кам’янчани, 7 – з Кам’янець-Подільського району, решта – з Волочиська і Чемерівців.
За інформацією Кам’янець-Подільської РДА, за станом на 10 вересня, в районі зареєстровано 176 випадків захворювання на COVID-19. За добу виявлено 4 нові хворі в селах Пудлівці, Шутнівці, Смотрич і Ластівці. Одужали 133 особи. 37 жителів району ще продовжують лікування, 15 із них госпіталізовано, а 22 лікуються амбулаторно. Летальних випадків 6.